De positieve effecten van de COVID-pandemie op interprofessioneel samenwerken

‘De basis van interprofessioneel samenwerken is goed weten wat je kunt en ook wat je niet kunt. Om vervolgens te bepalen wie je moet inschakelen als je een andere expertise nodig hebt’, zegt Natasja Looman, psycholoog en onderzoeker in het Radboudumc. Zij deed in opdracht van de Federatie Medisch Specialisten onderzoek naar de effecten op interprofessioneel samenwerken ten tijde van de eerste COVID-golf. Naar aanleiding van dit onderzoek Chances for learning intraprofessional collaboration between residents in hospitals verscheen een artikel in Medisch Contact.  

Het onderzoek richtte zich op hoe a(n)ios, medisch specialisten en zorgverleners van verschillende disciplines tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie hebben samengewerkt. Door het afnemen van interviews en enquêtes onder meer dan 150 a(n)ios en ruim 45 supervisoren uit meer dan vijftien disciplines verdeeld over tien ziekenhuizen, is duidelijk geworden welke positieve invloed de COVID-pandemie heeft gehad op de interprofessionele samenwerking. Schotten vielen weg en van elkaar leren werd vanzelfsprekend.  

Welke ervaringen, adviezen en concrete tips heeft dit opgeleverd voor het verbeteren van de interprofessionele samenwerking? Lees het artikel op de website van Medisch Contact (inlog is vereist) of bekijk de hand-out Verbeter je intraprofessionele samenwerking.

Bekijk ook