Hulpmiddelen en tips

Samen beslissen waarbij voldoende ruimte is voor de dialoog tussen arts en patient blijkt in de praktijk lastiger dan gedacht. Ervaart de patiënt dat er sprake is geweest van samen beslissen of nemen we dat aan? Hieronder vind je een overzicht van tips en hulpmiddelen die ondersteunen bij het in de praktijk brengen van samen beslissen volgens het vierstappenmodel van Stiggelbout. Kijk ook wat er beschikbaar is voor opleiden en het ontwikkelen van de benodigde vaardigen op de pagina Opleiden en ontwikkelen, zoals de zelfscan samen beslissen.

Videoserie - In gesprek over samen beslissen

In gesprek met medisch specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en aios behandelen we verschillende vraagstukken over samen beslissen. Denk aan: Hoe belangrijk is de samenwerking tussen zorgprofessionals, hoe word je een goed rolmodel en beslissen we wel samen? Deze video’s zijn ontwikkeld in kader van Opleiden 2025.

video-play-button

Bekijk de playlist van deze serie (in totaal tien video’s).

 

Videoserie - Welke beelden heb jij over samen beslissen?

In de spreekkamer komen twee werelden samen. Die van de patiënt en die van de arts. In drie video's vertellen zij over de overtuigingen, angsten, wensen en ideeën die in de weg kunnen staan van een goed gesprek. De films geven stof tot nadenken en zijn een goed startpunt voor discussie. Deze video’s zijn ontwikkeld door de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland.

video-play-button

 

Waar moet ik op letten in het samen beslissen-proces met mijn patiënt?

 

Welke instrumenten kan ik als medisch specialist gebruiken in het gesprek met de patiënt?

 

Welke hulpmiddelen voor samen beslissen kan ik als psychiater gebruiken?

 

Hulpmiddelen bij het ontwikkelen van keuzehulpen

Voor het ontwikkelen van keuzehulpen zijn de volgende tools beschikbaar voor werkgroepen:

 

Campagne ‘Hallo dokter, hallo patiënt’

Uit onderzoek blijkt dat minstens een kwart van de patiënten samen beslissen lastig vindt en zorgverleners de mate waarin zij samen beslissen overschatten. Om daar verandering in te brengen, heeft er tot en met eind december 2022 een campagne gelopen vanuit patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. De campagne richtte zich zowel op de patiënt als de zorgverlener. De website met tools is nog steeds beschikbaar.

 

Interviews serie samen beslissen #Hoedan?

In de serie #Hoedan? vertellen medisch specialisten over hoe zij samen beslissen in de praktijk brengen en waar ze tegenaan lopen.

 

Ik wil een bijeenkomst voor medisch specialisten over samen beslissen organiseren

 

Wat zijn de meest recente onderzoeken over samen beslissen?

 

Welke competenties heb ik nodig om samen te beslissen?