Opleiden en ontwikkelen
SAMEN BESLISSEN
Voldoende ruimte voor dialoog helpt arts en patiënt om samen tot de best passende medische behandeling te komen. En dat is niet voor niets: samen beslissen zorgt ervoor dat patiënten vaker tevreden zijn en zich beter aan behandelvoorschriften houden. Een gezamenlijk besluit draagt bovendien bij aan doelmatig gebruik van zorg. Daarom is het van belang om in de medisch-specialistische vervolgopleiding, maar ook daarna voldoende ruimte te bieden aan het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden. Er zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen. Zowel in je werk als medisch specialist, als tijdens de opleiding. Bekijk in het overzicht hieronder de verschillende opleidingsmaterialen en ontdek welke hulpmiddelen beschikbaar zijn.
Trainingsaanbod
Scherp je kennis over gespreksvoering en je communicatieve vaardigheden in samen beslissen verder aan en bekijk het actuele aanbod hieronder:
- E-learning De kern van samen beslissen. Medisch specialisten, opleiders en aios kunnen nu gratis starten met deze praktische e-learning waarbij de focus ligt op reflectie aan de hand van realistische gespreksopnamen in een interprofessionele setting. Het pakket bestaat uit vijf modules met verschillende microlearnings van elk vijftien minuten, waardoor het gemakkelijk is om in te plannen. De e-learningmodules zijn in totaal voor 5,75 punten door ABAN geaccrediteerd. De e-learning wordt aangeboden via de Academie voor Medisch Specialisten. Direct aanmelden
- Masterclass Opleiden in samen beslissen. Oefen als opleider, supervisor of lid van de opleidingsgroep met het gestructureerd geven van feedback, het ondersteunen van informeel leren en het gebruik van een beveiligd videofeedbacksysteem om de ontwikkeling van vaardigheden van a(n)ios en coassistenten goed te monitoren.
- Upgradetraining Samen beslissen. Pas de geleerde theorie in de praktijk toe, krijg feedback via een videofeedbacksysteem en reflecteer op jouw ervaringen. Ook geschikt voor medisch specialisten die hun gespreksaanpak bij samen beslissen willen aanscherpen.
- Inspiratiesessie Opleiden in samen beslissen. Ervaar aan de hand van praktische voorbeelden hoe je het proces van samen beslissen in jouw praktijk kunt inbedden en wat je zelf nog kunt leren op dit gebied.
Materialen
- Bijlage: Evaluatietool feedback gestuurde communicatie
- Bijlage: Observatietool Samen beslissen in consult
- Bijlage: PowerPoint Upgrade training samen beslissen
- Bijlage: Draaiboek training 1: De unieke patiënt en zijn context
- Bijlage: Draaiboek training 2: Samen beslissen een utopie?
- E-learning bespreekbaar maken van behandelwensen -en grenzen
(ontwikkeld door NIV en Patiëntenfederatie)
- Onderwijsmodules samen beslissen in de oncologie
(Radboudumc)
Rapporten
Vanuit het programma Uitkomstgerichte Zorg is er onderzoek gedaan naar de scholing en opleiding in samen beslissen. Bekijk hieronder het rapport Leren over samen beslissen - een impuls voor passende zorg. Hierin worden inzichten en adviezen gedeeld vanuit het programma.
- Download het volledige rapport Leren over samen beslissen - een impuls voor passende zorg
- Bekijk meer materialen die ontwikkeld zijn door het programma Uitkomstgerichte Zorg
Videoserie - In gesprek over samen beslissen
In gesprek met medisch specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en aios behandelen we verschillende vraagstukken over samen beslissen. Denk aan: Hoe belangrijk is de samenwerking tussen zorgprofessionals, hoe word je een goed rolmodel en beslissen we wel samen? Deze video’s zijn ontwikkeld in kader van Opleiden 2025.
Bekijk de volledige playlist van deze serie (in totaal tien video’s).
Videoserie - Welke beelden heb jij over samen beslissen?
In de spreekkamer komen twee werelden samen. Die van de patiënt en die van de arts. In drie video's vertellen zij over de overtuigingen, angsten, wensen en ideeën die in de weg kunnen staan van een goed gesprek. De films geven stof tot nadenken en zijn een goed startpunt voor discussie. Deze video’s zijn ontwikkeld door de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland.