Opleiden en ontwikkelen

SAMEN BESLISSEN

Voldoende ruimte voor dialoog helpt arts en patiënt om samen tot de best passende medische behandeling te komen. En dat is niet voor niets: samen beslissen zorgt ervoor dat patiënten vaker tevreden zijn en zich beter aan behandelvoorschriften houden. Een gezamenlijk besluit draagt bovendien bij aan doelmatig gebruik van zorg. Daarom is het van belang om in de medisch-specialistische vervolgopleiding, maar ook daarna voldoende ruimte te bieden aan het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden. Er zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen. Zowel in je werk als medisch specialist, als tijdens de opleiding. Bekijk in het overzicht hieronder de verschillende opleidingsmaterialen en ontdek welke hulpmiddelen beschikbaar zijn

Medisch specialist achter een computer

Trainingsaanbod

Scherp je kennis over gespreksvoering en je communicatieve vaardigheden over samen beslissen verder aan en bekijk het actuele aanbod hieronder:

  • Masterclass Opleiden in samen beslissen. Oefen als opleider, supervisor of lid van de opleidingsgroep met het gestructureerd geven van feedback, het ondersteunen van informeel leren en het gebruik van een beveiligd videofeedbacksysteem om de ontwikkeling van vaardigheden van a(n)ios en co-assistenten goed te monitoren. 
  • Upgradetraining Samen beslissen. Breng als a(n)ios het geleerde in de praktijk, krijg feedback via een videofeedbacksysteem en reflecteer op jouw ervaringen.
  • Inspiratiesessie Opleiden in samen beslissen. Ervaar aan de hand van praktische voorbeelden wat er op het gebied van samen beslissen te bereiken en te leren is.

Materialen

 

Handleiding gesprekken observeren

Handleiding masterclass samen beslissen

Handleiding upgrade training


Videoserie - In gesprek over samen beslissen

In gesprek met medisch specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en aios behandelen we verschillende vraagstukken over samen beslissen. Denk aan: Hoe belangrijk is de samenwerking tussen zorgprofessionals, hoe word je een goed rolmodel en beslissen we wel samen? Deze video’s zijn ontwikkeld in kader van Opleiden 2025

video-play-button

Bekijk de volledige playlist van deze serie (in totaal tien video’s).

Videoserie - Welke beelden heb jij over samen beslissen?

In de spreekkamer komen twee werelden samen. Die van de patiënt en die van de arts. In drie video's vertellen zij over de overtuigingen, angsten, wensen en ideeën die in de weg kunnen staan van een goed gesprek. De films geven stof tot nadenken en zijn een goed startpunt voor discussie. Deze video’s zijn ontwikkeld door de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland.

video-play-button