Samen beslissen

In de medische vervolgopleidingen wordt veel aandacht besteed aan gedeelde besluitvorming tussen artsen en patiënten. En dat is niet voor niets: samen beslissen zorgt ervoor dat patiënten vaker tevreden zijn en zich beter aan behandelvoorschriften houden. Een gezamenlijk besluit draagt bovendien bij aan doelmatig gebruik van zorg. Patiënten kunnen immers ook kiezen voor alternatieve en/of goedkopere behandelopties. Maar hoe nuttig samen beslissen ook is, het is in de praktijk niet altijd eenvoudig. Daarom zijn er verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen. Zowel in je werk als medisch specialist, als tijdens de opleiding.

Hulpmiddelen

De Federatie Medisch Specialisten zet zich in om samen te beslissen vanzelfsprekend te maken in de spreekkamer. De Federatie werkt nauw samen met de Patiëntenfederatie Nederland, waarmee onder andere de campagne Samen Beslissen is gestart. Ook ontwikkelde de Federatie veel hulpmiddelen om samen beslissen in de praktijk te bevorderen. Bekijk het complete overzicht. Ga voor meer informatie, praktische handvaten, documenten en het laatste nieuws naar onze campagnepagina Samen Beslissen. 

Drie stappen

Samen beslissen is een proces dat bestaat uit drie stappen: 

  • De arts geeft aan dat de patiënt meer dan één optie heeft en dat de patiënt daarin een stem heeft. 
  • Bij het bespreken van de opties worden de voor- en nadelen en de verwachte uitkomsten besproken. 
  • Daarbij worden de voorkeuren, behoeften en omstandigheden van de patiënt en de mogelijke invloed van de opties op de persoonlijke situatie meegenomen.