Praktische hulpmiddelen
We ontwikkelden diverse materialen die je ondersteunen om gezond en veilig te (blijven) werken. We vinden dat een gezonde en veilige werkomgeving voor een medisch specialist vraagt om een goede balans tussen formatie, roostering, productie en arbeidsomstandigheden. Lees meer over deze vier aspecten. De handvaten die je op deze pagina vindt, helpen je bij het optimaliseren van deze aspecten.
Heb je vragen over deze praktische tools of ben je op zoek naar specifieke informatie? Neem dan contact op met ons Kennis- en dienstverleningscentrum.
Hulpmiddelen en handige links
Formatie
Roostering
- Handreiking Gezond roosteren
- Handreiking ter compensatie van dienstbelasting: Model vergoeding disutility
Productie
Arbeidsomstandigheden
- AMS – hoofdstuk 5 Duurzame inzetbaarheid – In de nieuwe AMS zijn afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. In hoofdstuk 5 lees je daar meer over.
- Beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals
- Coachingsnetwerk van De Academie – De Academie beschikt over een netwerk van ervaren coaches die medisch specialisten individuele ondersteuning kunnen bieden.
- Loopbaanmonitor Medisch Specialisten – samen met de LAD en De Jonge Specialisten onderzoeken we elke twee jaar de loopbaanontwikkeling van aios en medisch specialisten. Je kunt via de website van de loopbaanmonitor de resultaten van 2022 en 2024 bekijken.
- Netwerk Startende Medisch Specialisten – Dit netwerk zet zich in voor de positie van de startende medisch specialist.
- Themapagina IFMS (Individueel Functioneren Medisch Specialisten).
- Trainingen van De Academie op het gebied van vaardigheden, leiderschap, management en bestuur – De Academie is het opleidingsinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en biedt scholing aan medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, klinisch fysici, klinisch chemici en a(n)ios.
- StAZ-projecten - Als medisch specialist kun je je nu ook kosteloos aanmelden voor projecten van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) over gezond en veilig werken. Volg bijvoorbeeld een training of e-learning over teamroosteren of maak gebruik van veerkracht- en loopbaancoaching of een financieel adviesgesprek.
- Zelfevaluatie-instrument veilig opleidingsklimaat (ZIVOK) - Het instrument is een product van de werkgroep Veilig opleidingsklimaat van de Federatie en is een hulpmiddel om de ervaren sociale veiligheid binnen een opleidingsgroep gezamenlijk te evalueren en afspraken te maken over concrete verbeteracties.
Vragen over gezond en veilig werken
Heb je vragen over gezond en veilig (blijven) werken? Neem dan contact op met ons Kennis- en dienstverleningscentrum. Als je via je wetenschappelijke vereniging bent aangesloten bij de Federatie en/of lid bent van de LAD en/of De Jonge Specialist, kun je per jaar kosteloos 20 uur juridische dienstverlening krijgen.