Lees- en luistertips voor de zomer

Heb je in de zomerperiode eindelijk eens tijd om mooie artikelen te lezen of een verdiepende podcast te beluisteren?  Dan heeft onze redactie alvast een aantal lees- en luistertips voor je geselecteerd. Fijne zomer! 

Podcast Stem van de dokter: De maatschappelijk betrokken dokter

Kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem gaat met longarts Wanda de Kanter en internist Robin Peeters in gesprek over hun acties en initiatieven buiten het ziekenhuis. Maakt dit je uiteindelijk tot een betere medisch specialist? Zou elke medisch specialist dit moeten doen? En wat heeft een patiënt aan een maatschappelijk betrokken dokter? 

Luister de podcast (40 min)

Magazine Medisch Specialist: Preventie

Een mooie aanvulling op de podcast over de maatschappelijk betrokken dokter, het dossier Preventie in ons magazine. Over dit onderwerp wordt een aantal interessante gezichtspunten gedeeld. Zoals dat van Eric Hazebroek, bariatrisch chirurg bij Vitalys, kliniek tegen overgewicht: ‘Voor échte preventie zullen we uiteindelijk onze leefomgeving moeten veranderen.’ 

Lees het dossier

Podcast Stem van de dokter: Bestuurbaarheid van de zorg

Zou elk ziekenhuis of elke instelling een structuur van shared governance moeten inrichten? Hoe organiseer je dit en waar moet het aan voldoen? Met kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg Pauline Meurs, voorzitter van de raad van bestuur van het Zuyderland ziekenhuis David Jongen en longarts en voormalig MSB-voorzitter van het Amphia Remco Djamin. 

Luister de podcast (52 min)

Magazine Medisch Specialist: Grensoverschrijdend gedrag

‘Ga fatsoenlijk om met macht, gezag en leeftijdsverschillen’, zegt Bernard Elsman, chirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde in het dossier grensoverschrijdend gedrag in ons magazine. Naast Elsman komen ook Christa Boer, vice-decaan onderwijs Amsterdam UMC, en cultureel antropoloog Marijke Naezer aan het woord. De verhalen laten zien hoe urgent en taai het onderwerp is. 

Lees het dossier

Interview: ‘Bewegen speelt essentiële rol bij preventie en herstel’ 

‘Bewegen speelt een grote rol als het gaat om het voorkomen van ziektes of het beperken van de gevolgen daarvan. Daar mag in de ziekenhuizen best wat meer aandacht voor komen', stelt Rienk Dekker, revalidatiearts en hoogleraar op de afdeling revalidatiegeneeskunde van het UMCG in een interview met de Federatie in het kader van juiste zorg op de juiste plek. 

Lees het interview

Podcast Stem van de dokter: Geef me een baan

Jonge medisch specialisten die moeite hebben om een (vaste) baan te vinden. Hoe groot is dit probleem? En moet de oudere generatie niet gewoon plaatsmaken voor de jongere generatie? Met kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem, chirurg Heleen Snijders, klinisch geriater i.o. Roos van der Zwan en voorzitter van de specialisten coöperatie van het Franciscus Gasthuis en Vlietland Rose Marijn Teeuw.

Luister de podcast (42 min)

Dubbelinterview: Een dialoog over een open aanspreekcultuur

Kinderarts en opleider Bart van Ewijk en derdejaars aios kindergeneeskunde Bas Vaarwerk uit het Tergooi MC praten met elkaar over een veilig opleidingsklimaat en een open aanspreekcultuur. ‘Een veilig opleidingsklimaat wil niet zeggen dat er zich geen onveilige situaties kunnen voordoen.' 

Lees het interview