Nationaal Preventieakkoord

DOSSIER PREVENTIE

Een vijfde van de ziektelast is gerelateerd aan ongezond gedrag en ongezonde leefstijl. In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken van meer dan 70 organisaties waaronder die vanuit de zorg. Omdat er jaarlijks 35.000 Nederlanders sterven door roken, overgewicht of probleemdrinken zijn de afspraken in het akkoord gericht op deze drie oorzaken van ziekte.

Roken

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Doel van het Preventieakkoord is een rookvrije generatie in 2040. Dat betekent dat kinderen niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23% naar maximaal 5%.

Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas zijn na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes. Bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder is te zwaar. Het doel van het Preventieakkoord is voor 2040 dat het percentage van de volwassen Nederlanders die te zwaar is (nu ongeveer 50%) terug is gedrongen naar maximaal 38%.

Problematisch alcoholgebruik

Voor jongeren is alcohol extra schadelijk. Het belemmert de ontwikkeling van hun hersenen. Daarnaast is alcohol ook gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Doel van het Nationaal Preventieakkoord is dat voor 2040 jongeren en zwangere vrouwen geen alcohol meer drinken en het aantal volwassenen Nederlanders dat teveel drinkt van 8,8% naar maximaal 5% is gedaald. 

Preventiakkoord

Download het dossier als pdf

Lees de andere artikelen uit dit dossier