Upgradetraining Samen beslissen

Doelgroep
Aios / anios,
Medisch specialisten,
Medisch manager / vakgroepvoorzitter / bestuurder,
Opleider of supervisor
Accreditatie

7 punten voor medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, klinisch fysici en klinisch chemici

Duur

2 losse dagdelen

Locatie

Omgeving Utrecht

Prijs

€ 760,-

Scherp jouw kennis en vaardigheden verder aan 

Samen beslissen is een proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke behandeling of zorg het beste bij de patiënt past. Hierbij worden alle opties, voor- en nadelen, voorkeuren en omstandigheden van de patiënt meegenomen. Als onderdeel van het thema Passende zorg wordt het belang van samen beslissen steeds groter 

Samen beslissen vraagt om verdiepende kennis over gespreksvoering en optimalisatie van jouw communicatieve vaardigheden.  

Upgradetraining 

Deelnemers vergroten tijdens de Upgradetraining hun kennis en ontwikkelen hun vaardigheden. Er is ruimte voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen en het bespreken van dilemma’s. Na het eerste dagdeel brengen deelnemers het geleerde in de praktijk en krijgen feedback via een videofeedbacksysteem. Tijdens het tweede dagdeel reflecteren deelnemers op hun ervaringen en vindt verdieping plaats aan de hand van meer complexe situaties en dilemma’s. 

Deze training is in het kader van project Opleiden 2025 ontwikkeld door de Federatie Medisch Specialisten in samenwerking met het Erasmus MC

Programma

Na deze Upgradetraining: 

 • Ben je je bewust van de invloed van eigen normen/overtuigingen en omgevingsfactoren op de communicatie met de patiënt. 
 • Ben je in staat de sociale omgeving van de patiënt en de invloed daarvan op zijn of haar autonomie in te schatten. 
 • Ben je in staat om het (cognitieve) vermogen van de patiënt beter in te schatten maar ook zijn/haar persoonlijke waarden/normen en behoeften. 
 • Heb je inzicht gekregen hoe empathie in de communicatie/handelen functioneert en kan je empathische interventie (affectieve, cognitieve en compassie) effectief inzetten in de communicatie met de patiënt. 
 • Pas je feedback gestuurde communicatie toe in gesprek met de patiënt. 
 • Ben je in staat om je manier van communiceren en taalgebruik meer aan laten sluiten bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. 
 • Neem je de patiënt mee in het uitleggen van de aandoening, het in beeld brengen van de (on)mogelijkheden van behandelingen, wat het betekent voor de situatie van de patiënt, persoonlijke voorkeuren en het nemen van beslissingen. 
 • Maak je indien nodig gebruik van adequate hulpmiddelen om dat proces te ondersteunen. 
 • Heb je ideeën opgedaan om het principe van samen beslissen te kunnen inbedden in het zorgproces. 

Studiebelasting

 • 2 dagdelen met daartussen een periode van één tot twee maanden.
 • Vanwege de groepsdynamiek geldt voor deze training dat wanneer je onverhoopt niet aanwezig kunt zijn op één van de trainingsdagen, deze niet meer ingehaald kan worden op een ander moment. Wees je daar alstublieft van bewust voordat je je inschrijft. 

Overige bijzonderheden

 • 10 tot 15 deelnemers.
 • De Upgradetraining kan ook incompany gegeven worden. Neem daarvoor contact met ons op. Tijdens de subsidieperiode (tot en met 31 december 2023) geldt ook hiervoor het sterk gereduceerde tarief.
 • Naast de Upgradetraining Samen beslissen biedt. De Academie ook een Masterclass Samen beslissen aan voor opleiders, supervisors en opleidingsgroepen. Wanneer wordt gekozen voor een incompany variant kan het van grote meerwaarde zijn om de Masterclass en de Upgradetraining te integreren en het programma gezamenlijk te doorlopen. Neem voor de incompanytraining contact met ons op. 
 • Wil je eerst meer weten over de aanpak en het opleidingsaanbod rond Samen beslissen? Kies dan eerst voor de Inspiratiesessie Samen beslissen.

Waarom kiezen voor de Upgradetraining Samen beslissen?

 • Leren in de praktijk; na het eerste dagdeel is het mogelijk om middels video-opnames in een beveiligde omgeving zelfreflectie te doen en e-feedback te vragen. 
 • Volop ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek en daarmee voor (dilemma’s in) de dagelijkse praktijk. 
 • Intensieve interactie en individuele begeleiding dankzij een kleine trainingsgroep met ondersteuning van trainingsacteurs om praktijksituaties na te bootsen. 
 • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent de medische praktijk. 

Inschrijven

Voor deze training zie geen datum gepland, schrijf je in voor de wachtlijst dan nemen wij contact op zodra nieuwe data gepland zijn. Vanwege de groepsdynamiek geldt voor deze training dat wanneer je onverhoopt niet aanwezig kunt zijn op één van de trainingsdagen, deze niet meer ingehaald kan worden op een ander moment. Wees je daar alsjeblieft van bewust voordat je je inschrijft.

Direct inschrijven