Medisch Coach Level 1

Doelgroep
Medisch specialisten,
Medisch manager / vakgroepvoorzitter / bestuurder,
Opleider of supervisor
Accreditatie

18 punten voor medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, klinisch fysici en klinisch chemici

Duur

3 dagen | Meerdere startdata

Locatie

Lage Vuursche

Prijs

€ 2.310

Coaching met en door collega’s

Coaching met en door collega’s helpt bij het creëren van een leeromgeving waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen als professional. Coaching door iemand ‘van buiten’ is niet altijd bevredigend, omdat het gevoel voor de interne dynamiek van een ziekenhuis en de medische staf vaak ontbreekt. Dit was aanleiding om de training Medisch coach voor medisch specialisten te ontwikkelen en te professionaliseren. De kracht van deze training is dat deze wordt gegeven door een ervaren coach samen met een medisch specialist met ruime ervaring in coaching. Hierdoor is er een directe verdiepende vertaalslag naar de dagelijkse werkelijkheid van de medisch specialist.

Alleen als je zelf in je kracht staat kun je een goede dokter zijn. Deze training draagt bij aan jouw groei en ontwikkeling als mens en dokter. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van jezelf: zelfinzicht, jouw persoonlijke competenties en de invloed daarvan op je omgeving.

Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Het visiedocument van de Federatie Medisch Specialisten vraagt competenties als coaching en advisering, competenties die we niet allemaal in onze opleiding hebben kunnen oefenen.  Als medisch specialist ben je de hele dag aan het coachen: je coacht je patiënten, de opleidingsassistenten, de verpleging, de poli- en operatiekamer medewerkers. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je collega’s coacht en aanspreekt op ongewenst gedrag. Onze professionele omgeving vraagt om coachingsvaardigheden. Een coachende omgeving draagt bij aan een betere kwaliteit.

Wat inspireert jou en wat drijft jou? Waar verdrink je in of loop je op leeg? Hoe doe je er echt toe voor je omgeving? Hoe inspireer je je team, je collega’s, je assistenten? Hoe spreek je een collega aan over iets wat je dwarszit? Hoe ga je om met conflicten binnen de staf? Het helpt enorm als je coachende vaardigheden hebt die je kunt inzetten.
 

Bijzonderheden

  • Maximaal 12 deelnemers.
  • Vanwege de groepsdynamiek geldt wanneer je onverhoopt niet aanwezig kunt zijn op één of meerdere van de trainingsdagen, deze niet meer ingehaald kan/kunnen worden op een ander moment.

Onderdeel van volledige opleiding

Vervolg op deze training is Level 2 waarin verdieping van coachingsmethoden worden geleerd, meer gericht op het coachen van een collega. Level 3 gaat in op conflicthantering en conflictcoaching en bij Level 4 wordt teamcoaching getraind.

Duur

3 dagen, van 10.00 tot 17.30 uur, met enkele weken ertussen.

Waarom kiezen voor Medisch Coach level 1?

  • Leren hoe emoties communicatie kunnen verstoren en een oplossing in de weg kunnen staan.
  • Communicatietechnieken aanleren om de emoties op te vangen en te reduceren.
  • Smart leren maken van een eigen leervraag zodat duidelijk is waaraan gewerkt wordt en zodat geëvalueerd kan worden.
  • Theorie: IJsberg van McLelland. Bewust worden dat effectief gedrag vertonen ook te maken heeft met hoe je denkt en wat je wilt.
  • Inzicht krijgen in het ontvangen van feedback door de ander (Yohari venster).
  • Feedback leren geven met aandacht voor het verschil tussen feedback en grens stellen.
  • Kennismaken met werkstijlen (trans-actionele analyse), bewust worden van persoonlijke kwaliteiten en valkuilen.
  • Oplossingsgerichte coachmethode oefenen: GROW.

De deskundige trainers (level 1)

Er zijn verschillende trainers die op basis van deskundigheid deze training voor de verschillende levels zullen verzorgen. Voor level 1 zijn dat:

Trainer Mariël Keemers-Gels

Mariël Keemers-Gels is chirurg-oncoloog, werkzaam in CWZ (Nijmegen) en intercollegiaal coach binnen Santeon. Zij is stafvoorzitter geweest en heeft binnen het ziekenhuis een adviserende HR functie waardoor zij de dynamiek binnen een medische staf door en door kent.  Zij heeft daarnaast jarenlange ervaring als trainer en opleider.

Trainer Miranda Vanbrabant

Miranda Vanbrabant is senior coach en trainer bij Reset Partner. Zij heeft een achtergrond in de psychotherapie en is een zeer ervaren trainer-coach. Miranda heeft in verschillende ziekenhuizen specialisten opgeleid tot intercollegiaal coach en zij is een enthousiaste en enthousiasmerende docent.

Trainer Wiepke Drossaers

Wiepke Drossaers is een inspirerende, verbindende en breed opgeleide trainer en coach die haar ervaring als medisch specialist, opleider en manager meeneemt naar de trainingen.

De combinatie van werken in de dagelijkse praktijk in het ziekenhuis en het begeleiden van trainingen van collegae maakt dat de training actueel, herkenbaar en toepasbaar wordt in de dagelijkse praktijk van de artsen die deelnemen.

'Ik zie dat er een enorme ontwikkeling gaande is in de ziekenhuizen waarbij er steeds meer coachende skills van ons worden gevraagd. Deze opleiding is een uitkomst voor iedereen die praktische handvatten wil hebben om persoonlijke vitaliteit, collegialiteit, compassie en kameraadschap op de werkvloer een boost te geven.'

Inschrijven

De training wordt meermalen per jaar aangeboden. Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Wanneer de geplande editie(s) al vol of data niet passend zijn, schrijf dan in op de wachtlijst. Je krijgt als eerste bericht wanneer nieuwe data bekend worden.

Belangrijke informatie: vanwege de groepsdynamiek geldt voor deze training dat wanneer je onverhoopt niet aanwezig kunt zijn op één of meerdere van de trainingsdagen, deze niet meer ingehaald kan/kunnen worden op een ander moment.

Direct inschrijven