Aios Talentenklas

Doelgroep
Aios / anios
Accreditatie

Niet van toepassing

Duur

18 dagdelen verspreid over 8 maanden

Locatie

Akoesticum, Ede en Van der Valk Hotel Breukelen 

Prijs

€ 3.975 inclusief de overnachtingen

Versneller voor medisch leiderschap 

De zorg in Nederland staat aan de vooravond van grote en complexe veranderingen. Maatschappelijke vraagstukken op het gebied betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg, maar ook het behoud van voldoende personeel en de implementatie van innovaties vragen om fundamentele ingrepen. Leiderschap en betrokkenheid van medisch professionals is hierbij onmisbaar. 

Heb jij interesse in leiderschap en organisatie en wil je jouw managementtalenten ontwikkelen? Schrijf je dan in voor onze Aios Talentenklas! 

Ontwikkeling van jouw persoonlijk leiderschap vormt de rode draad. Daarbij verdiep je jouw kennis op relevante thema’s en uitdagingen in de zorg én binnen een zorgorganisatie zoals een ziekenhuis. Ook ontwikkel je visie op deze thema’s en werk je aan het versterken van jouw overtuigingskracht en invloed. 

Deze ‘pressure cooker’ is ontwikkeld door De Academie voor medisch specialisten, het Platform Medisch Leiderschap, De Jonge Specialist, de projectleider Medisch Leiderschap CanBetter (KNMG) en een aantal enthousiaste opleiders. Ons gezamenlijke doel is om potentiële medisch leiders optimaal toe te rusten om leiding te geven in de kliniek, binnen management en bestuur en in het landelijk zorgbeleid. 

Deze training wordt door deelnemers gemiddeld met een 9 beoordeeld.

Programma

De Talentenklas is opgebouwd uit een aantal modules, trainingen en intervisie: 

 • Module 1: Leiderschap in de zorg. 
 • Training Persoonlijke leiderschapsvaardigheden – hoe kom ik over? 
 • Module 2: Management van verandering en complexiteit. 
 • Training Persoonlijke leiderschapsvaardigheden – hoe beïnvloed ik optimaal? 
 • Intervisie. 
 • Module 3: Betaalbaarheid en toegankelijkheid. 
 • Module 4: Kwaliteit en innovatie. 

Studiebelasting

19 dagdelen in 8 maanden (soms 4 dagdelen achter elkaar).

Overige bijzonderheden

 • Doelgroep: aios, pas gestarte medisch specialisten en fellows.
 • Sommige opleiders nemen een deel van de kosten voor hun rekening, dus vraag naar jouw mogelijkheden.
 • De selectie voor de Talentenklas vindt plaats op basis van jouw motivatiebrief, CV en een aanbevelingsbrief van jouw opleider. Wil je deze documenten bij inschrijving uploaden? De aanbevelingsbrief van jouw opleider mag eventueel later worden toegestuurd. 

 • Het is een pré dat je een basiscursus ziekenhuismanagement – of een gelijkwaardig alternatief – hebt gevolgd. Bij De Academie kan een basiscursus zijn gevolgd via open inschrijving dan wel via Erasmus MC, Amsterdam UMC, OOR Leiden, FMLS of NVMM

 • Maximaal 24 deelnemers 
 • Inschrijving sluit 5 mei 2024 

Waarom kiezen voor de Aios Talentenklas? 

 • Inzicht in eigen leiderschapsprofiel door middel van assessment. 
 • Training van persoonlijke vaardigheden. 
 • Interactie en uitwisseling van ervaringen. 
 • In gesprek met topbestuurders. 
 • Direct toepasbaar in de eigen praktijk. 
 • Kans om jouw netwerk uit te breiden. 
 • Al jarenlang een succesformule, met steevast positieve beoordelingen. 
 • Individuele begeleiding en intensieve interactie. 

'Door de aan iedere module gekoppelde opdrachten, de combinatie van presentaties van toonaangevende sprekers en reflectie- en discussiesessies heb ik de cursus als ontzettend stimulerend en enthousiasmerend ervaren.'

Ervaringen

Frederike Bensch, longarts:

'Ik was al een tijd op zoek naar een leiderschapscursus - voor de beginnende leider die al enige tijd werkt als arts - voordat ik de Aios Talentenklas tegenkwam. Wat mij vooral aan het programma aansprak, was dat er niet alleen op jezelf en je eigen ontwikkeling wordt gefocust, maar dat er ook veel nadruk ligt op de verschillende facetten van de organisatie van het zorgsysteem.

Tijdens de cursus leerde ik met een variëteit aan collega’s, die mijn fascinatie en nieuwsgierigheid deelden, ontzettend veel over mezelf als leider en over hoe mensen mij ervaren. En over de complexiteit van onze gezondheidszorg in het algemeen – op landelijk niveau – maar ook lokaal van één ziekenhuis en daarbuiten. Door de aan iedere module gekoppelde opdrachten, de combinatie van presentaties van toonaangevende sprekers en reflectie- en discussiesessies heb ik de cursus als ontzettend stimulerend en enthousiasmerend ervaren. De trainingen zijn een eyeopener en het is fantastisch om van deze inspirerende coaches te mogen leren.  

Door de organisatie van de Talentenklas werd ik helemaal uit mijn eigen dagelijkse, drukke routine gehaald. Ik heb het als een ontzettende luxe ervaren om niet alleen tijdens de gezamenlijke sessies de tijd te krijgen om over leiderschap in de zorg te reflecteren, maar ook tijdens de gezamenlijke avonden. Daar heb ik van genoten.'
 

Irene van Hellemond, internist-oncoloog:

'Ik zie mijn deelname aan de Aios Talentenklas als een waardevolle toevoeging aan mijn opleiding tot medisch specialist. Ik kan het dan ook van harte aanbevelen aan alle aios met interesse voor leiderschap en de zorg in bredere zin. 

De cursus heeft mij inzicht gegeven in mijn functioneren door onder andere een uitgebreid assessment, feedback over je eerste indruk en hoe je dat tijdens je dagelijkse werkzaamheden kunt gebruiken. Daarnaast heeft het mij geholpen om breder en genuanceerder naar de gezondheidszorg te kijken. Welk partijen zijn betrokken en wat zijn hun belangen? Hetgeen goed van pas komt in je werkzaamheden als medisch specialist. Zowel de toonaangevende sprekers als mijn mede-cursisten inspireerden mij, waardoor ik er steeds met veel plezier naartoe ging.'

Robert van den Broek internist, programmaleider:

'Als medisch specialist ben je een cruciale speler in het zorglandschap. Vanuit je expertrol ben je voor veel verschillende partijen het belangrijkste aanspreekpunt. Dit brengt verantwoordelijkheid en een groot takenpakket met zich mee. Denk maar eens aan zaken als: leidinggeven, verandermanagement, of visie- en beleidsontwikkeling.
Met deze Talentenklas bereiden we je voor op je eindbaan. De focus ligt op het ontwikkelen en verbeteren van leiderschapskwaliteiten en leiderschapsstijlen. We gaan hiervoor aan de slag met een getalenteerde, ambitieuze groep aios van verschillende specialismen. Dit doen we samen met topbestuurders met ervaring binnen en buiten de zorg. Dit geven we verdere invulling door middel van persoonsgerichte interactieve sessies, intervisiebijeenkomsten en een individuele verbeteropdracht.
Zo bereiden we je voor als de medisch specialist van de toekomst die in staat is om succesvol te zijn als mens, leider en dokter in het huidige zorglandschap.'

Inschrijven

De Talentenklas wordt jaarlijks georganiseerd. Inschrijven is tot ongeveer anderhalve maand van tevoren mogelijk. Als de Talentenklas al gestart is of vol is, word je na inschrijving op de wachtlijst geplaatst. Je krijgt dan als eerste bericht wanneer er een nieuwe groep start.   

Direct inschrijven