Federatienieuws

 

Nieuwe afleveringen Podcast Stem van de dokter

In de podcast Stem van de dokter gaat kno-arts en voorzitter van de Federatie Peter Paul van Benthem met medisch specialisten en andere zorgverleners en deskundigen in gesprek over belangrijke thema’s in de zorg. 

De nieuwste afleveringen zijn: 

Wat motiveert zorgverleners om zich elke dag weer hard te maken voor duurzaamheid in de zorg? Gasten zijn Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en projectleider van de Groene IC, Evelyn Brakema, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie en Annemarie Leliveld, uroloog, bestuurslid van het landelijk netwerk van de Groene OK en Sanne Jansen, uroloog en medeoprichter van De Groene Uroloog.

Medisch specialisten die maatschappelijke acties in en buiten het ziekenhuis opzetten. Maakt dat hen tot een betere medisch specialist? Gasten zijn longarts Wanda de Kanter en internist Robin Peeters. 

Praten we in Nederland te weinig over de dood? Hoe ga je als arts het gesprek aan met de patiënt en familie over de dood? En wanneer is het juiste moment? Gasten zijn klinisch geriater en voorzitter van de NVKG Esther Cornegé, internist-oncoloog Eric Geijteman en huisarts en kaderarts palliatieve zorg Classien Rebergen. Longarts Sander de Hosson belt in met een aantal gerichte vragen over palliatieve zorg.

Beluister de podcast Stem van de dokter

Afbeelding magazine

Nieuw op Thuisarts.nl: keuzekaarten voor samen beslissen

Om samen beslissen in de spreekkamer te ondersteunen ontwikkelen medisch specialisten, huisartsen en patiëntenorganisaties zogeheten keuzekaarten. Een keuzekaart geeft een overzicht van mogelijke opties bij een bepaalde aandoening en beantwoordt de belangrijkste vragen van patiënten. Voorheen werkten huisartsen met keuzetabellen en medisch specialisten met consultkaarten. Zij gaan vanaf nu samen verder op Thuisarts.nl onder de naam keuzekaart. Daarmee zijn ze breed toegankelijk voor zowel patiënten als dokters. Elke keuzekaart is te vinden bij de aandoening waar deze bij hoort.

Bekijk het overzicht van keuzekaarten op thuisarts.nl/keuzekaart  
 

Resultaten eerste Loopbaanmonitor Medisch Specialisten gepubliceerd

Deze maand zijn de resultaten van de eerste Loopbaanmonitor Medisch Specialisten gepubliceerd. Een gezamenlijk initiatief van de Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en De Jonge Specialist (DJS). 10.810 Nederlandse aios en medisch specialisten gaven antwoord op meer dan 50 vragen over onder andere de werkvorm, werkdruk, ambities, arbeidsvoorwaarden, werkplezier en tevredenheid. Alle resultaten zijn in te zien op de website loopbaanmonitormedischspecialisten.nl. Je kunt in de resultaten selecties toepassen zoals op carrièrefase, leeftijd, geslacht, werkvorm, sector en verschillende specialismen.

Dat iedere loopbaan uniek is, kun je lezen in dit artikel. Anton de Bruin (43), Anne Strik (33) en Marij Bontemps (73) vertellen hoe zij op eigen wijze bepalende keuzes hebben gemaakt in hun loopbaan.


Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine