Toekomstbestendige visitatiemethodiek (ViSIE)

Kwaliteitsvisitaties zijn een belangrijke manier om het functioneren van vakgroepen te beoordelen. Door veranderende behoeftes in de zorg, is het nodig om de huidige methodiek te herzien. Het Kennisinstituut werkt momenteel samen met 21 wetenschappelijke verenigingen aan een toekomstbestendige versie van de methode.  

Toekomstbestendige kwaliteitsvisitaties

De kwaliteitsvisitatie is een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsbeleid van wetenschappelijke verenigingen. Het is belangrijk dat de methodiek van de kwaliteitsvisitaties toekomstbestendig is in een veranderend zorglandschap, waarin thema's zoals Samen Beslissen en netwerkzorg steeds meer aandacht krijgen.  

De Commissie Kwaliteitsvisitaties van de Federatie Medisch Specialisten heeft de Toekomstvisie Kwaliteitsvisitaties (2021) opgesteld met aanbevelingen voor de doorontwikkeling van de visitatiemethodiek. Deze aanbevelingen zijn nog niet breed geïmplementeerd bij de wetenschappelijke verenigingen. Ook neemt de variatie in de visitatiemethodiek tussen de verenigingen toe.  

Aanpak

Het doel van het ViSIE-project is om samen de visitatiemethodiek van deelnemende wetenschappelijke verenigingen door te ontwikkelen en de aanbevelingen uit de Toekomstvisie te implementeren en te uniformeren. Zo kunnen wetenschappelijke verenigingen van elkaar leren en goede voorbeelden delen.  

Inmiddels zijn 21 wetenschappelijk verenigingen betrokken. Per wetenschappelijke vereniging is ruimte voor 3 mensen in de werkgroep. Die worden ondersteund door een adviseur van het Kennisinstituut. Daarnaast levert het Kennisinstituut procesmatige ondersteuning bij het project en ondersteunen de adviseurs de stuurgroep.  

Het project ViSIE moet de volgende eindproducten opleveren:

  • Generiek plan van aanpak voor wetenschappelijke verenigingen om hun visitatiemethodiek te herzien en te evalueren aan de hand van de Toekomstvisie.
  • Goede voorbeelden van visitatie-elementen.
  • Doorontwikkelde visitatiemethodiek per deelnemende wetenschappelijke vereniging.

Betrokken verenigingen

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) is penhouder van het project. Daarnaast zijn 20 wetenschappelijke verenigingen betrokken, namelijk de oogartsen (NOG), orthopeden (NOV), maag-darm-leverartsen (NVMDL), revalidatieartsen (VRA), kinderartsen (NVK), KNO-artsen (KNO), microbiologen (NVMM), neurochirurgen (NVN), nucleair geneeskundigen (NVNG), pathologen (NVVP), radiologen (NVvR), reumatologen (NVR), urologen (NVU), sportartsen (VSG), klinisch fysici (NVKF), klinisch chemici (NVKC), intensivisten (NVIC), cardiologen (NVVC), psychiaters (NVVP) en neurologen (NVN).  

Meer informatie over dit project

Voor informatie over project ViSIE kun je terecht bij de projectleiders Kirsten Top – Smits en Tessa Geltink via projectvisie@kennisinstituut.nl.