AI in richtlijnontwikkeling
Binnen het Kennisinstituut lopen verschillende projecten rondom implementatie van en onderzoek naar de werking van kunstmatige intelligentie in de ontwikkeling van medisch-specialistische richtlijnen en richtlijnmodules. We nemen daarbij de input van zoveel mogelijk medisch specialisten mee via bijeenkomsten van het Netwerk Innovatie en Netwerk AI van de Federatie Medisch Specialisten, en via de verschillende adviescommissies en WV’en.
Screening literatuur met behulp van active learning
Bij het maken van richtlijnen worden systematische reviews van literatuur uitgewerkt door het Kennisinstituut. Voor de screening van alle literatuurabstracts is normaal gesproken waardevolle tijd van medisch specialisten nodig. Het Kennisinstituut heeft in 2024 een project afgerond naar de toepasbaarheid van AI (met behulp van de tool ASReview) bij de screening van literatuur. Het belangrijkste resultaat van dit project is dat binnen het Kennisinstituut nu ASReview gebruikt kan worden om literatuurscreening door richtlijnadviseurs te ondersteunen en medisch specialisten hiermee te ontlasten. Dit kan weer een versnelling opleveren in de ontwikkeling van richtlijnen.
- Bekijk de presentatie over implementatie van ASReview
- Bekijk de video over dit project
- Lees meer over ASReview: www.asreview.nl
Automatisering koppelen van richtlijnen
In Nederland hebben bijna zes miljoen mensen twee of meer chronische aandoeningen (multimorbiditeit). Dit betekent dat er op één patiënt vaak meerdere richtlijnen of richtlijnmodules van toepassing zijn. De Richtlijnendatabase bevat meer dan 10.000 richtlijnmodules. Daarom is het niet vanzelfsprekend dat de dokter alle toepasselijke modules paraat heeft of bekend is met het bestaan ervan. Samen met onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben wij een methodiek en een tool opgeleverd om in de tekst van een richtlijnmodule hyperlinks aan te brengen naar een andere richtlijn. Deze methodiek kan gebruikt worden om gerelateerde richtlijnmodules aan elkaar te verbinden, zodat de juiste informatie sneller gevonden kan worden met als doel betere zorg voor de patiënt met multimorbiditeit.
- Bekijk de methodiek voor het gebruik van de online richtlijn-linking tool
- Bekijk de video over dit project
Meer informatie
Wil je meer weten over deze projecten? Neem dan contact op met een van de volgende adviseurs van het Kennisinstituut:
- Laura Hofstee (l.hofstee@kennisinstituut.nl)
- Machteld van Rooijen (m.vanrooijen@kennisinstituut.nl)
- Janke de Groot (j.degroot@kennisinstituut.nl)
- Tim Christen (t.christen@kennisinstituut.nl)