Leergang Management voor medici

Deze training wordt door deelnemers gemiddeld met een 8,7 beoordeeld. 

Doelgroep
Medisch specialisten,
Medisch manager / vakgroepvoorzitter / bestuurder
Accreditatie

40 punten voor medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, klinisch fysici en klinisch chemici

Duur

16 dagen

Locatie

Afwisselend Doorn, Den Dolder en Zeist

Prijs

€ 11.750

Versterk je bestuurlijke kennis en managementkennis

Alle aspecten die van belang zijn voor bestuurlijke managementvraagstukken in een ziekenhuis of andere zorginstelling passeren de revue: marktontwikkelingen, strategie en verandermanagement, leiderschap, financiën, organisatie, ondernemerschap en samenwerking. Het accent ligt op directe toepasbaarheid in de praktijk, onderbouwd met wetenschappelijke perspectieven. De postdoctorale leergang Management voor medici is dé basis voor ervaren en startende medici die bestuurlijke en/of leidinggevende functies vervullen of ambiëren. Binnen een kleine groep (maximaal 20 deelnemers) is ruimte voor individuele begeleiding en intensieve interactie. 

Over de leergang en de programmaleider 

De leergang bestaat al meer dan vijfentwintig jaar en is destijds ontwikkeld door de hoogleraren Jan Moen en Aad de Roo. Sinds 2012 biedt De Academie in samenwerking met de Universiteit van Tilburg (Tranzo) deze altijd actuele en geüpdatete postdoctorale leergang aan. De programmaleider Paul Wormer is niet-praktiserend arts, MBA en een ervaren adviseur en begeleider bij organisatie- en loopbaanvraagstukken van zorgorganisaties en medici. 

Programma

Het programma bestaat uit 8 modules met elk een eigen thema:

 • Module 1: Leiderschap – I
 • Module 2 Organisatie en financiering van het zorgstelsel – I
 • Module 3 Organisatie en financiering van het zorgstelsel – II
 • Module 4: Strategie en veranderen
 • Module 5: Ondernemerschap en innovatie
 • Module 6: Samenwerken, onderhandelen en conflicten
 • Module 7: Dynamiek in groepen en organisaties
 • Module 8: Leiderschap – II

Studiebelasting

 • 16 dagen, per module 2 dagen met avond en overnachting (altijd maandag en dinsdag). 
 • Extra studiebelasting: 4 tot 8 uur leestijd en huiswerk per module. 

Bijzonderheden

 • Deze leergang is bedoeld voor medisch specialisten met een parttime functie als (staf/msb/vmsd) bestuurder of medisch manager in een ziekenhuis, ggz-instelling of revalidatie-instelling.
 • Maximaal 20 deelnemers per leergang. 
 • De prijs voor de leergang is inclusief boeken, inclusief kosten vergaderarrangement en exclusief kosten hotelovernachting.

Waarom kiezen voor de postdoctorale leergang Management voor medici? 

 • Relatief snel en intensief opdoen van gerichte bestuurlijke kennis en vaardigheden. 
 • Wetenschappelijk onderbouwd programma met het accent op directe toepasbaarheid. 
 • Individuele begeleiding en intensieve interactie in kleine groep (maximaal 20 deelnemers). 
 • Ruimte voor eigen casuïstiek. 

Ervaringen

David Baden, seh-arts:

‘Programmaleider Paul Wormer nodigde gedurende de leergang interessante sprekers uit die het werkveld breed vertegenwoordigden. Deze lezingen waren een goede combinatie met de theoretische achtergrond en praktijkkennis. De leerboeken, opdrachten en de terugkerende spreker Piet-Hein Buiting zorgden voor een stevige basis en rode draad door de leergang. Tussen de lezingen door zorgde de interactie met de andere cursisten voor een mooie uitwisseling en fijne sfeer. De ervaringen van de andere cursisten en de intervisie droegen ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van ‘soft-skills’ in deze leergang.’ 

Paul Wormer, programmaleider:

‘Mij valt vaak op dat het er niet alleen om gaat de processen goed af te stemmen en in te regelen. Was het maar zo ‘simpel’. De complexiteit komt altijd op het vlak van samenwerken. Met de factor vertrouwen als solide basis voor excelleren. Hoe doe je dat? Die complexiteit begeleid ik door het juiste gesprek aan te wakkeren, de denkrichting te beïnvloeden en enthousiasme te bevorderen. Natuurlijk ligt er een bestuurlijke en bedrijfskundige grondslag onder, gecombineerd met kennis van de wetenschap en organisatiekunde. Dat samen brengt ieder samenwerkingsvraagstuk terug naar de proporties waar het om gaat: prettiger en effectiever samenwerken zodat de organisatie ook beter loopt. In deze intensieve leergang koppelen we theorie aan de praktijk en de gewenste toekomst in deze direct toepasbare leergang.’ 

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. De leergang start elk jaar na de zomervakantie. Na inschrijving volgt een online kennismakings- en intakegesprek.

Direct inschrijven