Ziekenhuizen schrappen kwaliteitskeurmerken

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) adviseren ziekenhuizen te stoppen met een aantal kwaliteitskeurmerken. Zij vinden het onderscheidend vermogen van keurmerken steeds lager worden, terwijl deelname aan keurmerken leidt tot hoge financiële en administratieve lasten. Het gaat om smiley’s, kangoeroes, het roze lintje en het vaat- en spataderkeurmerk.

De Federatie Medisch Specialisten vindt het goed dat er kritisch wordt gekeken naar de administratielast van dokters en gaat met haar wetenschappelijke verenigingen in gesprek om te weten hoe zij aankijken tegen specifiek deze voorstellen van kwaliteitskeurmerken.

De actie van de ziekenhuizen maakt onderdeel uit van het gezamenlijke streven om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen sterk te verminderen. In het ‘Actieplan (Ont)Regel de Zorg Medisch Specialistische Zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) staat dat het aantal kwaliteitskeurmerken worden teruggedrongen. De doelstelling van de NVZ en NFU dat eind 2019 het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met 50% is afgenomen.