Uitkomstinformatie beter benutten

Hoe kan informatie over de uitkomsten van zorgtrajecten beter benut worden om de zorg steeds verder te verbeteren? Deze vraag staat centraal in het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg. De Federatie Medisch Specialisten werkt vanuit dit programma momenteel met de andere HLA-partijen aan het definiëren van uitkomstensets. Deze bevatten de stukjes informatie uit het zorgtraject die bruikbaar zijn om te leren en verbeteren en die ondersteunen bij het samen beslissen tussen patiënt en zorgverlener. Vanuit het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten gaat de komende tijd een project van start om het gebruik van deze uitkomstinformatie een plek te geven in de kwaliteitscyclus van de wetenschappelijke verenigingen.

Het ministerie van VWS heeft in het kader van het programma Uitkomstgerichte Zorg kwaliteitsgelden gereserveerd om uitkomstgerichte zorg ook in de toekomst te borgen. Een praktische manier dit te doen, is het inbedden van de principes van uitkomstgerichte zorg in alle onderdelen en instrumenten van de kwaliteitscyclus van de wetenschappelijke verenigingen. Denk aan richtlijnen, kwaliteitsregistraties, keuzehulpen en zorgevaluatie. Federatiebestuurslid Selma Tromp: ‘Het doel is uiteindelijk dat dokters kunnen leren en verbeteren op basis van zorguitkomsten en dat zij relevante uitkomstinformatie kunnen gebruiken om samen met de patiënt te beslissen wat voor hem of haar de beste zorg is.’ 

Met het ministerie van VWS en ZonMw heeft de Federatie daarom een subsidieprogramma ontwikkeld. Hier worden best practices uitgewerkt voor drie aandoeningen waarbij men al goed op weg is met uitkomstgerichte zorg: chronische nierschade (Nederlandse Internisten Vereniging), knie-artrose (Nederlandse Orthopaedische Vereniging) en dikkedarmkanker (Nederlandse Vereniging voor Heelkunde). De inzichten worden door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten vertaald naar een generieke handleiding en een toolkit voor alle wetenschappelijke verenigingen om uitkomstgerichte zorg te kunnen verankeren in de kwaliteitscyclus.