Nieuwe landelijke uitkomstensets beschikbaar

Voor de aandoeningen stressincontinentie, melanoom, mammacarcinoom en hartritmestoornissen zijn landelijke uitkomstensets gepubliceerd. Deze uitkomsten helpen patiënt en zorgverlener samen beter inzicht te krijgen in de mogelijke resultaten van de verschillende behandelopties (waaronder niet behandelen). Daarnaast ondersteunen de uitkomsten patiënt en zorgverlener om samen te beslissen over de zorg die het beste bij de patiënt past. De uitkomsten zijn vastgesteld in het kader van het landelijk programma Uitkomstgerichte Zorg.

In totaal zijn nu 14 landelijke uitkomstensets opgeleverd binnen het programma Uitkomstgerichte Zorg. De basis van de landelijke sets ligt bij het zorgproces. Ze bestaan uit medische en door de patiënt gerapporteerde uitkomsten, zoals complicaties, kwaliteit van leven, hoeveelheid pijn of vermoeidheid. De uitkomsten kunnen inzichten geven op geaggregeerd niveau, maar ook op individueel patiëntniveau. 

Om extra registratielast bij zorgverleners te voorkomen, is bij deze uitkomstensets zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de data die al binnen het zorgproces is vastgelegd. Daarnaast zijn de uitkomstensets gebaseerd op de Zorginformatiebouwstenen (Zibs) waarmee ze aansluiten op de principes van het eenmalig vastleggen voor meervoudig gebruik.

Eerder gepubliceerd: