Toezegging extra vaccins ziekenhuispersoneel na brandbrief

Het demissionair kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel met direct patiëntencontact. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Dat maakte het ministerie van VWS zaterdagavond bekend. Het besluit volgt op de oproep van de Federatie Medisch Specialisten, NVZ, NFU en V&VN dat het snel vaccineren van ziekenhuismedewerkers noodzakelijk is en niet langer op zich mag laten wachten.

Door de toenemende druk op de zorg kunnen de ziekenhuizen zich geen uitval door ziekte veroorloven. ‘Gezien de grote drukte in de ziekenhuizen met COVID-patiënten in deze derde golf en de noodzaak om de reguliere zorg zoveel mogelijk op peil te houden, wil het kabinet alles doen om de mensen in de ziekenhuizen op de been te houden,’ aldus ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport).

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem vindt het goed dat er een oplossing is gevonden om het AstraZeneca vaccin te vervangen: ‘Om de zorg voor patiënten overeind te houden is het cruciaal om het ziekenhuispersoneel te vaccineren. Nu moet er worden doorgepakt om ook de rest van de zorgprofessionals zo snel mogelijk te vaccineren.'

Ongeveer 40.000 artsen en verpleegkundigen uit de acute as van het ziekenhuis zijn begin dit jaar gevaccineerd. Twee weken geleden kregen ziekenhuizen, mede op aandringen, AstraZeneca-vaccins voor 39.500 medewerkers. Daarop kwam vorige week het besluit om dat vaccin voorlopig niet meer te gebruiken voor mensen onder de zestig jaar.