RIVM: Nieuwe vaccinatieronde COVID-19 voor risicogroepen

Het RIVM meldt dat van 16 september tot en met 6 december 2024 een nieuwe COVID-19-vaccinatieronde is gestart voor risicogroepen. De COVID-19-vaccinatie is dit najaar beschikbaar voor de volgende groepen: personen vanaf 60 jaar, personen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen, kinderen en volwassenen uit de medisch hoogrisicogroepen en zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten. 

Personen van 60 jaar en ouder krijgen een uitnodiging voor de COVID-19-vaccinatie via een brief van het RIVM. Personen tussen de 18-59 jaar die worden uitgenodigd voor de jaarlijkse influenzavaccinatie door hun huisarts krijgen géén persoonlijke uitnodiging van het RIVM of van de huisarts voor de COVID-19-vaccinatie. Zij kunnen zelf een afspraak maken via planjeprik.nl of 0800-7070. Via publiekscommunicatie zal op de mogelijkheid tot vaccinatie worden gewezen.

Risicogroepen

Bij de risico-indeling voor complicaties van COVID-19 is er sprake van een hoogrisicogroep (o.a. leeftijd > 70 jaar, orgaantransplantatie, hematologische maligniteiten, BMI>40) en overige medische risicogroepen (Risicogroepen en COVID-19 | RIVM). De laatste categorie betreft personen die vanwege hun aandoening of medicatiegebruik jaarlijks voor influenzavaccinatie in aanmerking komen. Kinderartsen hanteren een eigen medisch hoogrisicogroep indeling.

Bij de najaarsronde van vorig jaar (2023) bleek bij beide risicogroepen dat er minder ziekenhuisopnames waren na COVID-19-vaccinatie dan bij personen die geen vaccinatie hadden ontvangen. Ook bleek de kans op ziekenhuisopname het hoogst bij ongevaccineerde hoogrisicogroepen (pg 56/57 van het rapport ‘Achtergrondinformatie voor de Gezondheidsraad’). Als er alleen naar leeftijd > 60 jaar werd gekeken, bleek verder uit een analyse van Nederlandse data dat de COVID-19-vaccinatie in het najaar van 2023 effectief was: een vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname van 71% in de eerste twee maanden na vaccinatie (pg 39 van het rapport ‘Achtergrondinformatie voor de Gezondheidsraad’ en het artikel over vaccineffectiviteit in de periode 9 oktober tot 5 december 2023).

Vaccin

Het vaccin dat gebruikt gaat worden in de najaarsronde 2024 is een aangepast mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer tegen de omikronvariant JN.1. Momenteel circuleren diverse subvarianten van JN.1, waaronder KP.2 en KP.3. Deze subvarianten van het omikronvirus verschillen weinig ten opzichte van JN.1, zodat kruisbescherming door het aangepaste vaccin tegen deze subvarianten optreedt. Vaccinatie binnen 6 maanden na een (bekende) SARS-CoV-2-infectie heeft immunologisch beperkte toegevoegde waarde maar kan overwogen worden voor medisch hoogrisicogroepen. Voor meer informatie over het vaccinatiebeleid: handleiding en uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie (beide op 2 september gepubliceerd).

Meer informatie

Er is een online toolkit gemaakt met informatie voor de verschillende doelgroepen. Artsen kunnen dit informatiemateriaal downloaden om dit bijvoorbeeld op de polikliniek neer te leggen of uit te delen. Met vragen over de COVID-19-vaccinatie voor medisch hoogrisicopatiënten kun je terecht op rivm.nl/corona/coronaprik