Succesvolle start met webinar Opleiden 2025: 'Leefstijlinterventie,(niet) mijn pakkie-an!'

Ruim 300 medisch specialisten, aios en andere geïnteresseerden namen op dinsdag 23 maart deel aan het webinar ‘Leefstijlinterventies (niet) mijn pakkie-an!’. Het was een dynamisch webinar met veel interactie en tips voor het gesprek over leefstijlinterventies in de spreekkamer. Dit webinar was de eerste in een reeks webinars van Opleiden 2025.

De sprekers tijdens het webinar waren Hein Brackel, kinderarts en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten, Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC, Karine van 't Land, arts-onderzoeker en arts M&G bij het Amsterdam UMC en huisarts Matthijs van der Poel. Er kwamen mooie voorbeelden aan bod, van concrete methoden zoals ‘Make every contact count’, het stappenplan aanpak overgewicht en obesitas en wandelen op recept. Ook werd benadrukt dat samenwerken met andere zorgprofessionals, zoals bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut en diëtist belangrijk is om leefstijlinterventies, zoals de GLI, te laten slagen.

Online cursus

Wil je meer weten over dit onderwerp en tips krijgen die je de volgende dag in praktijk kan brengen? De Federatie Medisch Specialisten en E-infuse hebben een online cursus over leefstijlinterventies ontwikkeld. Gedurende vier weken krijg je inzicht in preventie, leefstijl en leefomgeving. Daarnaast leer je om interventies toe te passen die een positief effect kunnen hebben op het ziektebeloop van patiënten. De eerste cyclus van de cursus start op 10 mei. Bekijk de trailer over deze online cursus. Inschrijven kan via de website van E-Infuse

Referentielijst

De sprekers verwezen tijdens het webinar naar verschillende publicaties. Hieronder zetten we ze op een rij.  
•    Gecombineerde Leefstijlinterventie 
•    Stichting Looprecept 
•    E-learning Bewegen als medicijn en als preventie 
•    Make every contact count 
•    Stappenplan aanpak overgewicht en obesitas | Partnerschap Overgewicht Nederland 

•    Boek VET belangrijk: In de internationale bestseller ‘’VET belangrijk” gaan artsen Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon in op alle fabels en feiten omtrent lichaamsvet, voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers en tal van nieuwe wetenschappelijke inzichten die je als arts kunnen helpen om je patiënten op een gezonder gewicht te brengen en te zorgen dat een leefstijlinterventie ook het gewenste effect kan hebben. 

•    Boek Leefstijl op recept: Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent het risico op diabetes en obesitas bepalen. Juiste voeding en leefstijl spelen een grote rol. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? Bijna 100 procent van de mensen blijkt niet blijvend af te vallen door minder te eten en meer te bewegen.

•    Boek Macht der gewoonte: Een gewoonte voltrekt zich in onze hersenen in niet meer dan drie stappen: de aansporing (ik heb een vieze smaak in mijn mond) gevolgd door de routinehandeling (ik neem een kauwgommetje) resulterend in de beloning (dat is lekker fris!). Je bewust worden van dit proces is een sleutel tot succes op vele gebieden: het kan de productiviteit op je werk verhogen en je creativiteit vergroten.

Kijk het webinar terug:

video-play-button