Samen op weg naar een nieuwe verdeling opleidingsplaatsen

De veldpartijen in de zorg werken momenteel aan een nieuwe toewijzingssystematiek voor de verdeling van opleidingsplaatsen. Deze zal vanaf 2015 ingaan. Bijzonder aan dit proces is dat de veldpartijen NFU, NVZ-STZ en de OMS (verenigd in Stichting BOLS) van VWS de ruimte en verantwoordelijkheid gekregen hebben om het toewijzingsvoorstel gezamenlijk vorm te geven. Dit getuigt van veel vertrouwen in dit unieke samenwerkingsverband.

BOLS-invitational ‘Panta Rhei’

Een belangrijke stap in dit samenwerkingsproces was de BOLS-invitational ‘Panta Rhei; Instromen voor de zorg van morgen’, die op 27 september 2013 gehouden werd. Tijdens deze bijeenkomst debatteerden opleiders, bestuurders, leerhuismanagers en vertegenwoordigers van wetenschappelijke verenigingen en opleidingsregio’s geïnspireerd en soms verhit over het goed en voldoende opleiden van aios. Stichting BOLS gebruikt de uitkomsten van deze invitational om aanbevelingen te doen voor een toekomstgericht toewijzingsproces, waarbij actuele ontwikkelingen in de zorg, zoals concentratie en spreiding worden meegenomen.

Belangrijke rol voor wv-en

Een juiste verdeling van de opleidingsplaatsen aan de hand van objectieve en toetsbare criteria is van groot belang voor de wetenschappelijke verenigingen. Omdat zij goed zicht hebben op het landelijke geheel van opleidingsplaatsen, nemen de wetenschappelijke verenigingen, vertegenwoordigd door de OMS, een belangrijke rol in bij het verdelingsproces over de opleidings- en onderwijsregio’s (OOR’s).