Medewerkers zbc’s tevreden over patiëntveiligheidscultuur

Zelfstandige behandelcentra (zbc’s) zijn zeer positief over de patiëntveiligheidscultuur. Dit blijkt uit een eerste onderzoek van het Nivel en Amsterdam Public Health onder 18 klinieken, waarvan 13 zelfstandige behandelcentra. Driekwart van de medewerkers die deelnamen aan het onderzoek waardeert de patiëntveiligheid in hun eigen kliniek zeer goed of uitstekend. 

Voor de patiëntveiligheid is bepalend hoe er in onveilige situaties gehandeld wordt en welke acties worden ondernomen om soortgelijke situaties te voorkomen. Een positieve patiëntveiligheidscultuur is daarom afhankelijk van een kritische houding tegenover het eigen handelen, het melden van incidenten en willen leren van incidenten. 

Om de veiligheidscultuur nog verder te verbeteren, worden in het onderzoek een aantal aanbevelingen gedaan waaronder het organiseren van multidisciplinaire teamtrainingen en kwaliteitsbesprekingen. 

Het onderzoek is tussen 2020 en 2022 gedaan in het kader van de landelijke Monitor Patiëntveiligheid in zelfstandige behandelcentra.