Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere dure kankermedicijnen, ooglidcorrecties en wetenschappers die kampen met bedreigingen. We maakten een selectie.
Medicijntekort zorgt voor schrijnende situaties bij zwangeren
Gynaecologen en ziekenhuisapothekers hebben grote zorgen over de toenemende medicijntekorten. Het zorgt voor schrijnende situaties bij zwangeren die kampen met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of ernstige misselijkheid. Het zou kunnen leiden tot vroeggeboortes en in het uiterste geval tot het afbreken van een zwangerschap. Robert Flint, ziekenhuisapotheker: ‘Wij hebben wij nu besloten om te kijken welke niet-zwangere patiënten overgezet kunnen worden op een ander medicijn, zodat zwangeren voorrang krijgen op de nog beperkt beschikbare voorraad.’
Lees het artikel op RTL Nieuws
Grote schade aan afvalverbrandingsovens, maar gebruik wordt gestaag minder: lachgas is ’uit’
Ontploffende lachgascilinders zorgen voor miljoenen aan schade in afvalverbrandingsovens. Toch signaleren experts dat het aantal recreatieve gebruikers een stuk minder hoog is dan een paar jaren terug. Lachgas is ’uit’, menen ex-gebruikers. ‘Mogelijk omdat ook steeds meer bekend is wat de ernstige gevolgen ervan kunnen zijn,’ zegt Anne Bruijnes, neuroloog in de Telegraaf.
Lees het artikel in de Telegraaf
Ooglidcorrectie voor een prikkie bij de huisarts: 'Maar niet zonder risico'
De laatste jaren is er volgens plastisch chirurgen en oogartsen een wildgroei aan behandelaars die ooglidcorrecties uitvoeren. Verzekerd van een goede behandeling ben je niet. De inspectie waarschuwt. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie Bert van Drunen: ‘Je kunt werkelijk iedereen leren opereren. En er zijn natuurlijk mensen die dat prima kunnen, maar het probleem is dat er geen controle op is.’ Ook Van Drunen ziet mensen met 'een litteken dat niet mooi in de plooi ligt' of patiënten bij wie te veel huid is weggehaald.
Lees het artikel op RTL Nieuws
Voor het eerst implantaat in hersenen tegen epilepsie: 'Patiënt heeft hier veel baat bij'
Een jongen van 13 uit het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste ter wereld een implantaat tegen epileptische aanvallen in zijn hoofd gekregen. Tot nu toe werd het altijd bij de borst bevestigd. Hoe baanbrekend is dit? RTL Nieuws vroeg het aan neuroloog Roland Thijs.
Lees het artikel op RTL Nieuws
Wetenschappers steeds vaker beveiligd wegens bedreiging: 'Zorgelijk fenomeen'
Bij tientallen wetenschappers moesten vorig jaar beveiligingsmaatregelen getroffen worden. Dat blijkt uit cijfers van Nederlandse wetenschapsorganisaties UNL, NWO en KNAW. Marion Koopmans, hoogleraar Virologie, heeft zelf met bedreiging te maken. ‘Het is heel vervelend en het speelt nog steeds,’ vertelt de viroloog bij Spraakmakers. Daarom heeft ook zij maatregelen moeten nemen, zoals het afschermen van haar gegevens en aangiftes doen. ‘Het fenomeen is zorgelijk en ik ben blij dat er aandacht voor komt,’ zegt Koopmans.
Artsen en politiek eensgezind: scherper kiezen bij kankermedicijnen
Het nieuwe kabinet moet er alles aan doen om nieuwe kankermedicijnen te laten onderwerpen aan onafhankelijke studies, zodat slecht presterende middelen kunnen worden geweerd. De zeggen oncologen en het Zorginstituut Nederland. Ook moet het volgens hen eenvoudiger worden om onderzoek te doen naar het effect van andere doseringen dan door de farmaceuten worden voorgeschreven. ‘Als we op de huidige manier blijven doorgaan loopt het systeem vast,’ zegt Gabe Sonke, internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis tegen NOS en Nieuwsuur. ‘Dan kunnen we de patiënten niet meer goed behandelen en de medicijnen die we echt willen hebben niet meer voldoende geven.’
Bijna 40.000 nieuwbouwwoningen te dicht op drukke wegen: 'Als longarts schrik je hier van'
Bijna 40.000 nieuwbouwwoningen staan of komen zo dicht op een drukke weg, dat ze niet meer voldoen aan de gezondheidsrichtlijn van de GGD. ‘Daar schrik je natuurlijk toch wel van’, zegt longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC in Rotterdam in EenVandaag. ‘Als je daarnaast woont, adem je dag in dag uit fijnstof en ultrafijnstof in. Probleem daarbij is dat het diep in de luchtwegen kan komen of zelfs wordt opgenomen in het bloed.’