Collega’s in de media

Promoveren voor een felbegeerde functie in het ziekenhuis? Dat hoeft echt niet altijd, zeggen deze artsen 
Parttime werken als arts kan prima. Voor lang niet alle specialisaties hoef je eerst te promoveren. Om spookverhalen over werken in het ziekenhuis te ontkrachten, gaan specialisten in gesprek met geneeskundestudenten. Jong zijn de studenten vaak nog, als ze zich melden bij traumachirurg Marijn Houwert en anesthesioloog Gersten Jonker, van het UMC Utrecht. 

Lees het artikel in Trouw

‘Dit was nooit eerder vertoond, een behandeling die bij álle patiënten aanslaat’ 
Een experimentele immuunbehandeling blijkt zeer effectief tegen een bepaalde vorm van darmkanker. Na twee jaar is bij geen van de patiënten de tumor teruggekomen. Bij álle 107 patiënten was de tumor geslonken, bleek na een operatie, bij 95 procent zelfs tot minder dan een tiende van de tumor. ‘Dit was nooit eerder vertoond, een behandeling die bij álle patiënten aanslaat,’ vertelt de internist-oncoloog van het Nederlands Kanker Instituut.

Lees het artikel in NRC

Hoe dagelijks douchen na de Tweede Wereldoorlog de norm werd: ‘Verkeerde gewoonte aangeleerd’ 
We douchen steeds meer met zijn allen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo goed. Vooral onze huid kan er flink onder lijden, waarschuwen dermatologen. Zij verwachten dat het aantal mensen met eczeem zal groeien. Ze delen hun adviezen voor de perfecte doucheroutine in het AD. ‘Als je vertelt wat 20 minuten lang douchen met de huid doet, reageren mensen verbaasd. Veel mensen weten dat niet,’ stelt Niels Deenen, dermatoloog.  

Lees het bericht via Algemeen Dagblad

Arts langs klassen om jongeren te waarschuwen voor het gevaar van vapen: 'Haal het van de markt af' 
Longpatholoog Daniëlle Cohen onderzoekt dagelijks cellen van patiënten met longkanker. Een ziekte die te voorkomen is, terwijl vapen onder jongeren juist in opkomst is en het kan veroorzaken. In de klas probeert ze jongeren te vertellen over de gevaren. 

Lees het bericht op EenVandaag

Twee miljoen mensen in Nederland hebben migraine, maar ‘je weet niet wat het triggert’
'Het is schrikbarend hoe weinig we precies weten over migraine’, zegt neuroloog Gisela Terwindt. Vrouwen hebben meer klachten, maar waardoor? Zo’n twee miljoen mensen in Nederland hebben het: 13 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken, het merendeel maandelijks. Als je pech hebt, ben je totaal uitgeschakeld, kun je alleen nog in een donkere kamer wachten tot het overgaat, en duurt het nog dagen voordat je weer helemaal terug bent.

Lees dit artikel uit NRC 

Eindelijk ging het goed met Anniek Lemmens − totdat ze stopte met haar medicatie
Afbouwen van medicijnen tegen angsten, depressies of waanbeelden kan ernstige lichamelijke klachten opleveren. Zo ernstig, dat Anniek Lemmens uiteindelijk euthanasie kreeg. Wat ging er mis? In Trouw psychiater Remke van Staveren: ‘Al wordt er tegenwoordig wel vaker over gepubliceerd.’ Waarschijnlijk verklaart die onbekendheid waarom Lemmens’ psychiater onvoldoende in de gaten heeft hoe het wérkelijk met zijn patiënt is gesteld: hij volgt gewoon het protocol. Van Staveren vermoedt dan ook dat hem weinig te verwijten is. 

Lees het bericht in Trouw