Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere geneesmiddelentekorten, jongensbesnijdenis en sociale media en mentale gezondheid. We maakten een selectie.
Opinie: We moeten sociale media niet op het podium hijsen als dé zondebok voor mentale problemen bij jongeren
Het is aantrekkelijk om te denken dat sociale media desastreus zijn voor de psychische gesteldheid van jongeren, schrijven Geertjan Overbeek, Stefan van der Stigchel en Christiaan Vinkers. Alleen klopt er weinig van dat beeld. ‘Om de toenemende geestelijke klachten onder jongeren te begrijpen, moeten we de hang naar een snelle oplossing aan de kant zetten. We moeten het probleem van allerlei kanten bekijken, waarbij we de rol van sociale media zeker niet moeten vergeten. Alleen moeten we ze niet op het podium hijsen als dé zondebok.’
Lees het opiniestuk in NRC
Verschil tussen rijk en arm houdt resistentie tegen antibiotica in stand
Om te voorkomen dat zo veel mensen overlijden aan bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica, is meer nodig dan alleen nieuwe medicijnen. Nederland heeft van alle Europese landen het laagste antibioticagebruik en behoort tot de landen met het kleinste aantal doden als gevolg van antibiotica-resistente bacteriën. Toch is het ook een Nederlands probleem, zegt co-auteur Heiman Wertheim, hoogleraar medische microbiologie van het Radboudumc in Nijmegen. ‘Bedenk alleen al dat 70 procent van de backpackers uit Azië terugkomt met een resistente bacterie in de darmen. In een open samenleving houd je die niet buiten.’
Lees het artikel in NRC
De wetsherziening Wvggz laat nog op zich wachten – wat kan er al wél?
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) staat nog jaren in de steigers, maar ggz-professionals en -instellingen kunnen al veel doen in de geest van de wet: minder dwang, de rechtspositie van cliënten versterken en de kwaliteit van verplichte zorg verhogen. Dat gebeurt ook, constateert psychiater en jurist Emke Plomp. Zij sprak met ruim 150 cliënten, naasten en professionals van binnen en buiten de ggz.
Lees het artikel in Medisch Contact
Smeren op De Dag van de Zonnebrand
Op De Dag van de Zonnebrand wordt aandacht besteed aan het belang van het smeren van zonnebrand. Dit doen Nederlanders namelijk te weinig, wat zichtbaar wordt in de cijfers van het aantal mensen met huidkanker. Presentator Benji praat met dermatoloog Annemie Galimont over hoe er meer gesmeerd zou kunnen gaan worden en over de fabels die bestaan rondom het smeren van zonnebrand.
Ruim 1,6 miljoen patiënten geraakt door geneesmiddelentekort
Bijna een op de zeven Nederlandse patiënten is aangewezen op geïmporteerde medicijnen omdat er in Nederland een tekort aan is. Experts maken zich ernstig zorgen, vooral om laatste redmiddelen. Vooral jicht-, astma-, psychiatrie- en hartpatiënten kunnen hard geraakt worden door de tekorten. Ook infecties bij kinderen en volwassenen met slikproblemen zijn daardoor moeilijk te behandelen. Dat blijkt uit een overzicht dat NRC heeft gemaakt. NRC laat verschillende artsen aan het woord over de tekorten.
Waarom jongensbesnijdenis in de VS wél de norm is: 'Het is een cultureel ding'
In de Verenigde Staten zijn abortus en zelfbeschikking belangrijke punten in de presidentsverkiezingen. Over een andere ingreep hoor je ondertussen bijna niemand: jongensbesnijdenis is er doodnormaal. In Nederland is dat wel anders, zegt uroloog Bart van Bezooijen. ‘De voorhuid is onderdeel van een gezond lichaam, en dokters gaan ervan uit dat het niet hun taak is om daarin te snijden.’ Bovendien is een niet-medische ingreep niet verzekerd, voegt hij toe.
‘Energiedrank zou verboden moeten zijn voor kinderen’
Kinderen krijgen geregeld cafeïne binnen. Ze drinken een kopje koffie, een glas frisdrank, maar vooral door energiedrankjes krijgen ze een boost. En daar is kinderarts Brita de Jong van Kempen niet blij mee, vertelt ze aan Metro. ‘We zien dat pubers vaak te laat naar bed gaan en ‘s ochtends vroeg weer op school moeten zijn. Om de dag door te komen, drinken ze dan energiedrank.’ Iets wat eigenlijk helemaal niet werkt, op lange termijn word je er alleen maar vermoeider van.