Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere tekort aan geneesmiddelen, geüpdatete richtlijn Depressie en gebruik van energiedrankjes onder kinderen. We maakten een selectie.

Ruim 1,6 miljoen patiënten geraakt door geneesmiddelentekort
Bijna een op de zeven Nederlandse patiënten is aangewezen op geïmporteerde medicijnen, omdat er in Nederland een tekort aan is. Experts maken zich ernstig zorgen, vooral om laatste redmiddelen. In het eerste kwartaal van 2024 zagen apothekers, fabrikanten en groothandelaren zich gedwongen om honderden medicijnen met daarin 28 werkzame stoffen te importeren uit het buitenland. Dat raakt 1,6 miljoen van de 11,8 miljoen medicijngebruikers: bijna een op de zeven patiënten loopt het risico dat hun medicijn niet beschikbaar is. Vooral jicht-, astma-, psychiatrie- en hartpatiënten kunnen hard geraakt worden door de tekorten. Soms moeten artsen kiezen voor minder optimale medicijnen, stelt Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de beroepsorganisatie van longartsen (NVALT). ‘Mensen snappen op een gegeven moment niet meer welke pil ze moeten slikken en waarvoor,’ ziet Robin Peeters internist bij Erasmus MC.
Lees het artikel in NRC

Depressief? Dan niet alleen pillen slikken maar ook praten
Patiënten met een ernstige depressie krijgen vaak alleen antidepressiva mee naar huis van hun psychiater of huisarts, maar dat is niet langer gewenst. Wie er flink doorheen zit, kan nog steeds antidepressiva krijgen, maar moet vanaf nu ook in therapie. Dat staat in de nieuwe, landelijke richtlijn voor de behandeling van depressie, die binnenkort verschijnt. Een interview in Trouw met psychiaters Eric Ruhé en Jan Spijker.
Lees het artikel in Trouw

Is het reumamedicijn Humira te duur? 'Juridisch gezien mag fabrikant deze winst maken, maar moreel gezien kun je je dat afvragen'
Hoeveel mag een farmaceut verdienen aan een medicijn? Over die vraag buigt de rechter zich deze week. De zaak draait om Humira, een reumamedicijn dat goed werkt, maar wel een fors prijskaartje had. Ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt ziet in de praktijk dat veel mensen echt baat hebben bij het middel. ‘Door Humira kunnen mensen beter functioneren, kunnen ze weer makkelijker werken en ze voelen zich beter. Wat dat betreft was het wel echt een doorbraak bij de behandeling van reumatische aandoeningen.’ (..) ‘maar moreel gezien moet je je afvragen of zoveel winst op een geneesmiddel wel kan.’
Kijk Een Vandaag

Kun je hooikoorts tegengaan met twee rode lampjes in je neus?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Werkt lichttherapie tegen hooikoorts? Internist-allergoloog Theo Roovers zegt in de Volkskrant: ‘Je kunt beter een dotje vaseline in je neus smeren,’ adviseert Roovers. Daarvan is namelijk wél bewezen dat het helpt bij hooikoortsklachten. ‘Een barrière opbouwen helpt,’ zegt hij. ‘Op die manier kunnen de pollen minder makkelijk het neusslijmvlies bereiken.’
Lees het artikel in de Volkskrant

‘Geneeskunde als vak heeft krankzinnig veel bijgedragen aan ons welzijn’
Als neurochirurg ontfermt Peter Vandertop zich over ‘weesziekten’ als hersenstam- en ruggemergtumoren, waarover nog heel weinig bekend is. ‘Je snapt steeds beter dat "niets doen" soms beter is dan "iets doen".' In de serie ‘Tot zover de theorie’ van de Volkskrant vertellen wetenschappers wat ze enthousiast maakt over hun werk en hoe het is om nu wetenschapper te zijn.
Lees het artikel in de Volkskrant

‘Energydrank zou verboden moeten zijn voor kinderen,' vindt deze kinderarts
Kinderen krijgen geregeld cafeïne binnen. Ze drinken een kopje koffie, een glas frisdrank, maar vooral door energiedrankjes krijgen ze een boost. En daar is kinderarts Brita de Jong van Kempen niet blij mee, vertelt ze aan Metro.
Lees het artikel in Metro