Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de nieuw te bouwen reactor in Petten, de toename van mensen met allergieën en de ontwikkeling van een nieuwe methode voor mensen met pijn op de borst. We maakten een selectie.
Nieuwe handelwijze bij pijn op de borst kan per jaar tienduizenden ziekenhuisopnames voorkomen
Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een methode ontwikkeld waardoor patiënten met een laag risico op een hartinfarct veilig thuis kunnen blijven in plaats van met een ambulance naar het ziekenhuis te worden vervoerd. Rudolf de Boer, hoofd cardiologie in het Erasmus MC en niet bij het onderzoek betrokken: ‘In een ziekenhuis krijgt een patiënt al snel veel aanvullende onderzoeken. De Boer spreekt dan ook van ‘goed nieuws’ en een ‘fantastisch onderzoek’. ‘Dit kan enorme aantallen patiënten schelen in de ziekenhuizen. We moeten zo snel mogelijk landelijk op deze manier gaan werken. De Nederlandse cardiologie zal dit ter hand nemen.’
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Hoogleraar: nieuwe reactor Petten helpt om levens te redden
Als de nieuwe kernreactor voor medische isotopen in Petten er komt, zal dit mensenlevens redden. Dat verwacht hoogleraar Andor Glaudemans, nucleair geneeskundige aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG). De toezichthouder voor kerninstallaties, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, wil een vergunning geven voor de bouw van de nieuwe Pallas-reactor.
Lees het artikel in het AD
RS-virus weer op z'n retour: 'Gelukkig geen kinderen naar buitenland door drukte'
Het einde van de RS-epidemie is in zicht. ‘De piek is echt achter de rug', zegt kinderarts Karóly Illy tegen Nu.nl. In december lagen de intensive care-afdelingen voor kinderen nog vol en was de situatie 'nijpend'. Ook zit er een veelbelovend middel tegen het virus aan te komen. ‘Het aantal volwassen en kinderen met het RS-virus is verder aan het afnemen', vertelt Illy.
Lees het artikel op Nu.nl
Verpleegkundigen in het Catharina Ziekenhuis krijgen hulp van ‘slimme’ meetpleister
Wie in Eindhoven geopereerd wordt aan kanker, krijgt daarna een pleister met een mini-meetstation. ‘Tot nu toe moesten verpleegkundigen met een kastje op een paal handmatig de hartslag meten en de ademhaling tellen. Dat kost veel tijd, zeker op een afdeling met veel patiënten', zegt anesthesioloog Arthur Bouwman in Trouw. De slimme pleister doet nu iedere vijf minuten een meting, en geeft die door aan een digitaal dashboard voor het ziekenhuispersoneel. Bij een verslechtering krijgen verpleegkundigen een seintje.
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)
60-plussers krijgen vaccinatie tegen gordelroos
Er komt een vaccinatiecampagne tegen gordelroos. Eerst krijgen zestigjarigen een inenting, daarna zestigplussers. Iemand die de 85 jaar haalt, heeft volgens de Gezondheidsraad 50 procent kans dat zij of hij gordelroos heeft gehad. Iedereen die ooit waterpokken kreeg, en dat geldt voor 95 procent van de bevolking, heeft het herpes zoster-virus onder de leden. Van de bevolking loopt vervolgens 20 tot 30 procent gordelroos op: een uitbraak van blaasjes en jeuk. '10 tot 30 procent houdt pijn, soms maanden- of zelfs jarenlang', zegt anesthesioloog-pijnspecialist Mienke Rijsdijk.
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)
Meer en meer mensen met allergie, maar te weinig gespecialiseerde artsen om ze te helpen
De afgelopen 25 jaar is het aantal mensen met allergieklachten verdubbeld. Ook worden de allergieën heviger. Maar er zijn veel te weinig specialisten, zogeheten allergologen, om al deze mensen snel en passend te kunnen helpen. Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft last van allergische klachten. Vooral bij kinderen is in de afgelopen tien à vijftien jaar een sterke stijging te zien. ‘Als allergoloog loop je regelmatig langs collega's om ze bij te praten en om mee te kijken', vertelt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen in EenVandaag.
Kijk EenVandaag
Waterleven raakt van slag door antidepressiva en angstremmers
Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antidepressiva vormen een risico voor het leven in sloten en plassen. ‘Sommige mensen kunnen echt niet zonder', zegt UM-psychiater Jurjen Luykx. ‘Maar als de huisarts wijst op de nadelen is een op de vijf oxazepam-gebruikers in staat om te stoppen. Zeker als slaapmiddel is het op de lange termijn niet zo effectief. Van carbamazepine weten we dat het voor mensen schadelijke bijwerkingen kan hebben, dus daar is zoeken naar alternatieven extra zinvol.’ Luykx is blij dat lang niet alle middelen die psychiaters en huisartsen regelmatig voorschrijven, in hoge concentraties in het oppervlaktewater terechtkomen. Toch roept hij zijn collega’s op alerter te zijn bij het voorschrijven.
Lees het artikel in Trouw
‘Kijk in de keuken van een ander en leer van elkaar’
Kinderarts Inge Blokzijl-Boezeman houdt zich al tien jaar bezig met samen beslissen in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Ze is onverminderd enthousiast over het onderwerp en daarom ook ambassadeur bij het Programma Uitkomstgerichte Zorg. ‘We zien nu overal in het land initiatieven op het gebied van samen beslissen. Wel signaleer ik dat ieder ziekenhuis bezig is het wiel opnieuw uit te vinden. Dat is niet nodig.’
Lees het artikel op Qruxx.com (inlog nodig)