Acties in ziekenhuizen voor betere cao

Ziekenhuiswerknemers gaan opnieuw actievoeren voor een betere cao. De komende vier weken worden in ten minste 17 ziekenhuizen ‘zondagdiensten’ georganiseerd, en wordt er alleen spoedeisende zorg verleend. Met de acties voeren de werknemers en vakbonden de druk op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de ziekenhuisbesturen op. Op 18 september start het Ommelander Ziekenhuis in Groningen met de acties.

In juni liepen de cao-onderhandelingen voor 200.000 ziekenhuismedewerkers stuk. De vakbonden vinden het eindbod van de NVZ onacceptabel omdat het ver onder vergelijkbare cao’s in de zorg ligt. De werknemers en bonden willen onder andere dat de werkdruk wordt aangepakt, onder meer door de administratieve lasten te verminderen en de hersteltijd na bereikbaarheidsdiensten en nachtdiensten te verlengen. Daarnaast is het salarisplafond te laag, juist in deze tijd van personeelstekorten. Dat moet meer marktconform, vinden de vakbonden.

Tijdens de actie ‘zondagsdienst’ wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Er zijn geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Alle werknemers die ingeroosterd staan, zijn deze dag wel aanwezig en staan paraat voor calamiteiten. Zo komt de patiëntveiligheid niet in het geding. Omdat medisch specialisten niet onder deze cao vallen, doen zij niet mee. Medisch specialisten tonen begrip voor de acties van de zorgcollega's. Natuurlijk is er ook aandacht voor de gevolgen van de acties, maar medisch specialisten snappen wel dat deze plaatsvinden.