Federatienieuws

Richtlijnendatabase app: ‘Heb jij ‘m al?’ 

Richtlijnen zijn de basis van ons dagelijks medisch handelen en om ze optimaal te kunnen gebruiken, moeten ze makkelijk en snel toegankelijk zijn. In november heeft de Federatie de Richtlijnendatabase app gelanceerd. De app is ontwikkeld door het Kennisinstituut van de Federatie en biedt gepersonaliseerde informatie over richtlijnen. Je kunt ze volgen, snel aanbevelingen opzoeken en met een persoonlijk account ontvang je notificaties bij updates van richtlijnen die voor jou interessant zijn. Kinderchirurg Roel Bakx was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app. ‘Ik miste regelmatig een richtlijnen app op mijn telefoon en hoorde dat signaal ook van collega’s. Nu kunnen we altijd en overal de laatste updates van een richtlijn checken.’ De app is inmiddels al door 8.583 mensen gedownload. Voor meer informatie kijk op demedischspecialist.nl/app.

Federatienieuws

 

Hulpmiddel voor in de spreekkamer: Vraag en antwoord vaccinatietwijfels

Geregeld komen er patiënten in de spreekkamer die twijfelen over het nut van COVID-19 vaccinatie. Medisch specialisten kunnen een stimulerende rol spelen om de vaccinatiegraad te vergroten. Om hen daarbij te ondersteunen heeft de Federatie de meest voorkomende vragen en antwoorden over COVID-19 vaccinatie verzameld in een handzaam document. In de spreekkamer heerst vaak een vertrouwenssfeer die ruimte biedt voor een gesprek over een COVID-19 vaccinatie. Dan is het goed om alle argumenten overzichtelijk op een rij te hebben.
Zo zijn er antwoorden op vragen van patiënten opgenomen die twijfelen over de veiligheid, effectiviteit en bijwerkingen van vaccins en die willen weten of er alternatieven zijn. Ook zijn er antwoorden op vragen opgenomen van patiënten die twijfelen omdat ze zwanger zijn of willen worden. Dit hulpmiddel bevat verder een handzame bundeling van beschikbare informatie, voorlichtingsfilmpjes en animaties die onder andere door de RIVM, de Rijksoverheid en op Thuisarts.nl zijn gepubliceerd.
Medisch specialisten kunnen twijfelaars ook doorverwijzen naar de Vaccinatie Twijfeltelefoon, een initiatief van het Erasmus MC en huisartsen van LHV Kring Rotterdam. De Vaccinatie Twijfeltelefoon is te bellen op woensdag en vrijdag van 08.30 tot 13.30 uur, telefoonnummer 010-7041500. De telefoonlijn wordt bemenst door medische professionals en medisch studenten die volledig op de hoogte zijn van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. 
Bekijk het vraag en antwoord document over vaccinatietwijfels.

Cijfer

59 procent van de 2.800 vragen die jaarlijks bij het Kennis- en dienst¬verleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) binnenkomen, is gericht op arbeidsrecht. Op de tweede plaatst staan vragen over gezondheidsrecht (14%) gevolgd door onder¬nemings¬recht (9%). Op de website van de Federatie zijn alle veelvoorkomende vragen bij elkaar gezet en onderverdeeld in arbeidsrecht, ondernemerszaken, gezondheidsrecht en opleiding.
Bekijk de veelgestelde juridische vragen.

Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine