Project Kennisagenda nucleaire geneeskunde
Belangrijkste kennisvragen geprioriteerd
Om de wetenschappelijke basis van de nucleaire geneeskunde verder te versterken, heeft de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) geïnventariseerd waarvoor in de dagelijkse praktijk nog onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing bestaat. Op basis hiervan is een kennisagenda opgesteld met de tien meest relevante en dringende onderzoeksvragen voor de komende jaren. Het Kennisinstituut ondersteunde het project.
Kennisagenda voor effectievere zorg
De NVNG wil patiënten hoogwaardige diagnostiek en behandelingen met radiofarmaca bieden. Een kennisagenda met prioritering van kennisvragen in de nucleaire geneeskunde is essentieel om richting te geven aan verdere ontwikkeling en onderzoek, wat de kwaliteit van zorg in het vakgebied verbetert.
Aanpak
Het Kennisinstituut heeft de NVNG begeleid bij het opstellen van een breed gedragen kennisagenda. Daarbij ondersteunden de adviseurs onder andere met de volgende taken:
- Kennisvragen uit de relevante richtlijnen halen en alle leden van de wetenschappelijke verenigingen vragen om kennisvragen binnen hun eigen aandachtsgebied te formuleren. Ook aan andere organisaties zoals patiëntenorganisaties en verpleegkundigen, is gevraagd kennisvragen aan te leveren.
- Kennisvragen bundelen en ontdubbelen en een prioriteringsbijeenkomst organiseren met medisch specialisten, patiëntvertegenwoordigers en andere stakeholders.
- Ondersteuning bieden bij het schrijven van het rapport.
Resultaat
Deze kennisagenda dient als basis voor zorgevaluatie binnen de nucleair geneeskundige praktijk en beschrijft de speerpunten op het gebied van nucleaire geneeskunde voor de komende vijf jaar. Daarmee geeft het richting aan toekomstig onderzoek. De geprioriteerde kennisvragen vereisen samenwerking tussen verschillende vakgroepen en ziekenhuizen om onderzoeksvoorstellen uit te werken en studies op te zetten. Het beantwoorden van deze onderzoeksvragen leidt uiteindelijk tot meer kennis, betere richtlijnen en effectievere zorg voor patiënten.
Bekijk de volledige kennisagenda
Meer informatie over dit project
Voor informatie over dit traject kun je terecht bij Romy Zwarts – van de Putte, adviseur, op r.zwarts@kennisinstituut.nl.