Eenvoudig samen beslissen door medische animatiefilms

Voor mensen die anderstalig zijn of lage gezondheidsvaardigheden hebben, is een consult bij de huisarts lastig te volgen. Om die reden ontwikkelden de NVOG en het Kennisinstituut samen met een aantal partners verschillende animatiefilms. In de films komen veelvoorkomende gynaecologische aandoeningen aan bod.  

Toegankelijke gezondheidscommunicatie

In de spreekkamer gaat de arts mondeling in op de klachten van een patiënt. Ook legt de arts uit welke behandelopties passend zijn. Voor een deel van de patiënten is zo’n gesprek lastig te volgen. Bijvoorbeeld omdat ze anderstalig zijn of lage gezondheidsvaardigheden hebben. Medische informatiefilms over veelvoorkomende gynaecologische problemen kunnen hierbij ondersteunen. De films geven informatie over wat het probleem inhoudt, wat behandelmogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Hierdoor kunnen de arts en patiënt gezamenlijk tot een gewogen behandelbeslissing komen, onder andere door het antwoord op drie goede vragen te bespreken: wat zijn mijn mogelijkheden, wat zijn de voor- en nadelen en wat betekent dat in mijn situatie?  

Aanpak

Het initiatief van het project kwam van de NVOG-commissie Patiëntencommunicatie. De ondersteuning van het Kennisinstituut bestaat uit twee aspecten:  

  • Projectleiding: De adviseurs van het Kennisinstituut coördineren de werkzaamheden voor het project. Zo houden ze de planning en het budget in te gaten, organiseren de werkgroepvergaderingen en maken hiervoor de agenda. Daarnaast heeft het Kennisinstituut regelmatig contact met de voorzitter van de projectgroep om de voortgang te bewaken.  
  • Methodologische ondersteuning: Het Kennisinstituut ondersteunt bij het opstellen van een handleiding die toelichting geeft over het ontwikkelen van animatiefilms en ervaringen hierover deelt. Daarnaast is het Kennisinstituut verantwoordelijk voor het delen van de scripts, storyboards en conceptfilms met de werkgroep, klankbordgroep en andere meelezers. De adviseurs verzamelen feedback, koppelen dit terug en houden contact met de filmredacteur.

Naast de (uro)gynaecologen die afgevaardigd zijn in de projectgroep worden ook andere partijen zoals de KNOV, Patiëntenfederatie Nederland en diverse patiëntenorganisaties (afhankelijk van het onderwerp) gevraagd om input te leveren. Daarnaast is een Thuisartsredacteur betrokken om taalkundige aspecten te beoordelen.

Resultaat

Er zijn verschillende animatiefilms gemaakt, onder andere over menstruatieproblemen, de overgang en gynaecologische operaties. De films zijn gebaseerd op de meest actuele richtlijnen en gekoppeld aan bestaande patiënteninformatie, zoals Thuisarts-informatie en keuzehulpen.  Een aantal films zijn nog in ontwikkeling, zoals bloedverlies tijdens de zwangerschap, myomen en premenstrueel syndroom (pms).  

Meer informatie over dit project

Voor informatie over dit project kun je terecht bij Yvonne Labeur, adviseur, via y.labeur@kennisinstituut.nl.

Bekijk de informatiefilms