Basiscursus Ziekenhuismanagement voor a(n)ios

Deze training wordt door deelnemers gemiddeld met een 8,4 beoordeeld. 

Doelgroep
Aios / anios
Accreditatie

Niet van toepassing

Duur

2 dagen | Meerdere startdata

Locatie

Omgeving Utrecht

Prijs

€ 635

Versneller voor medisch leiderschap

Van medisch specialisten wordt steeds meer verwacht, ook op het gebied van leiderschap en managementvaardigheden. Die skills ontwikkel je als aios vooral in de praktijk. Deze cursus biedt daarvoor een solide basis en zorgt voor meer kennis over en begrip van het systeem waarbinnen je functioneert.

Deelnemers weten na afloop hoe zij moeten handelen binnen de context van de organisatie en het beleidsproces van het ziekenhuis (en partijen die daarbij betrokken zijn) om tot een optimale inrichting van hun eigen patiëntenzorg te komen. Bovendien helpt de aangereikte kennis over het zorgstelsel en de financiering van de zorg om beter gefundeerde keuzes te maken.

 

Programma

In de basiscursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Organisatie van het zorgstelsel.
 • Financiering van de medisch-specialistische zorg.
 • Organisatie van ziekenhuis en medische staf.
 • Beleidsprocessen.
 • De onderlinge samenwerking binnen maatschap en vakgroep.

Studiebelasting

2 dagen en 4 uur huiswerk.

Bijzonderheden

 • Deze training is bedoeld voor aios en anios.
 • Deze basiscursus is bedoeld voor open inschrijving. In samenwerking met diverse opleidingsregio’s bieden wij deze cursus op maat aan voor de aios van de betreffende ziekenhuizen (Amsterdam UMC, Erasmus MC, HagaZiekenhuis/LUMC).

Waarom kiezen voor basiscursus Ziekenhuismanagement voor aios?

 • Inzicht in de organisatie van het zorgstelsel en de financiering van medisch-specialistische zorg.
 • Begrip van de organisatie van ziekenhuis en medische staf en de onderlinge samenwerking.
 • Handvatten voor het vertalen van beleid naar doelen.
 • Ruimte voor interactie en inbreng van eigen vragen en leerdoelen.
 • Kleine groep maakt individuele begeleiding en intensieve interactie mogelijk.
 • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.
   

Ervaringen

Julia Spaan, gynaecoloog in opleiding:

'Aan het eind van mijn opleiding was ik op zoek naar een cursus die inzicht geeft in het management van een ziekenhuis. Zaken die je niet zozeer leert in je opleiding, maar waar je wel mee geconfronteerd wordt. Ik vond het leuk om een landelijke cursus te doen.

De dagen waren voor mij een introductie met interessante eyeopeners. Ik merkte dat bepaalde sprekers een compleet andere manier van kijken hadden dan ik zelf. Er werd bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op beleid, visievorming en een document als ‘Medisch Specialist 2025’.
We hadden een enthousiaste deelnemersgroep met veel interactie, onderling en richting de sprekers. In een ontspannen sfeer gingen zij uitgebreid op de vragen in. Je realiseert je dat het ook jóuw toekomst is.'

Jacqueline van den Berg, cursusbegeleider:

'Als ambtelijk secretaris voor IJsselmeerziekenhuizen (MC Zuiderzee), inmiddels jaren geleden, leerde ik alle facetten van de ziekenhuisorganisatie kennen en ontwikkelde ik mijn liefde voor de sector. Daarna werd ik directeur van een cardiologiecentrum. Ik verbreedde mijn kennis; daar kwam toen de samenwerking met de eerste lijn bij.

Momenteel ben ik directeur van twee gezondheidscentra, waar ik meewerk aan het verder verstevigen van horizontale en verticale samenwerkingsverbanden. Samen met het ervaren en bevlogen team van docenten probeer ik in deze cursus het blikveld van aios te verbreden. Vooral de dynamiek binnen de groep levert vaak veel moois op.'

Inschrijven

De basiscursus wordt een aantal keren per jaar georganiseerd. Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de leergang al is gestart of vol is, word je op de wachtlijst geplaatst. Je krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Direct inschrijven