Veel gestelde vragen
Dit overzicht wordt met regelmaat bijgewerkt. Heb je een vraag die niet in dit overzicht vermeld staat? Mail ons dan, wij beantwoorden graag je vragen.
Vanaf wanneer kan ik mij registreren als medisch specialist, en welke documenten heb ik hiervoor nodig?
Registreren als medisch specialist kan vanaf drie maanden voor de einddatum van je opleiding. De registratie verloopt via Mijn RGS (Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten) en is te bereiken via de website van de KNMG. Naast het voldoen aan alle opleidingseisen dien je in het bezit te zijn van een voltooiings- of eindverklaring. Deze verklaring kan vanaf drie maanden voor je laatste opleidingsdag worden afgegeven door jouw (eindoordelend) opleider of het hoofd van het opleidingsinstituut. De RGS geeft daarna een diploma af, wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen als medisch specialist op jouw nieuwe werkplek. Begin daarom op tijd met de aanvraag.
Lees meer informatie op de KNMG website
Welke eisen worden gesteld aan de herregistratie van medische specialisten bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS)?
Als medisch specialist moet je je elke vijf jaar herregistreren bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). De eisen voor herregistratie zijn vastgelegd in het Kaderbesluit Herregistratie Specialisten. Registratie vindt plaats voor een periode van maximaal vijf jaar.
Algemene eisen die gesteld worden over de periode van vijf jaar zijn, dat de medisch specialist:
- Het specialisme in voldoende mate en regelmatig heeft uitgevoerd. Advies: Vraag om een verklaring van werkzaamheden bij het einde van het dienstverband.
- Voldoende heeft deelgenomen aan geaccrediteerde deskundigheidsbevorderende activiteiten (nascholingen).
- In voldoende mate heeft deelgenomen aan regelmatige evaluatie van individueel functioneren (IFMS).
- Heeft deelgenomen aan externe kwaliteitsvisitatie.
Lees meer informatie over herregistratie op onze website
Waar moet ik rekening mee houden bij herregistratie na tijdelijke contracten of werkloosheid?
Vanuit het veld horen wij terug dat meerdere tijdelijke contracten of periodes van werkloosheid problemen kunnen geven bij herregistratie. Het is goed om je te realiseren dat het verzamelen van de benodigde documentatie en beoordelingen behoorlijk wat tijd kan kosten. We raden je aan om 6-12 maanden voor het verstrijken van je registratie al te bekijken wat je nodig hebt, zodat je voldoende tijd hebt om ontbrekende zaken te regelen. Met name een individuele beoordeling van functioneren als medisch specialist (IFMS) kan tijd kosten als je dit nog niet hebt gedaan. Als je meerdere werkgevers hebt gehad, moet je ook tijdig werkgeversverklaringen opvragen.
Mocht je gedeeltelijk thuis hebben gezeten of niet volledig aan de voorwaarden hebben kunnen voldoen, dan kun je alsnog herregistratie aanvragen. In sommige gevallen kun je ook dispensatie aanvragen. Soms worden er aanvullende voorwaarden gesteld, bijvoorbeeld dat de termijn waarop je weer moet registreren wordt verkort.
Een ervaring uit de praktijk
‘Je kan je ook eerder herregistreren. Mijn contract liep af en aangezien ik voldoende punten had, heb ik me toen eerder laten herregistreren. Zo kon ik de kosten hiervan nog declareren en voldeed ik volledig aan de eisen, en dus weer voor 5 jaar geregistreerd stond. Uiteindelijk kwam ik niet werkloos thuis te zitten, maar het is goed om dit te overwegen mocht je tijdelijk zonder werk komen te zitten.’
Hoe zijn mijn arbeidsvoorwaarden geregeld als ik als medisch specialist in dienstverband ga werken?
Wanneer je als medisch specialist in dienstverband gaat werken, zijn je arbeidsvoorwaarden vastgelegd in een cao. Voor medisch specialisten in een algemeen of categoraal ziekenhuis geldt de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). Voor medisch specialisten in een universitair medisch centrum geldt de Cao UMC en voor medisch specialisten in een GGZ-instelling geldt de Cao GGZ. De LAD (Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband) voert namens de Federatie Medisch Specialisten de onderhandelingen voor deze cao’s.
In de cao zijn de basisarbeidsvoorwaarden vastgelegd. Naast salaris, arbeidsduur en pensioenregeling, omvatten de afspraken ook verlofregeling en arbeidsongeschiktheid.
Als je vragen hebt over arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden, kun je terecht bij het Kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD. Wanneer je bent aangesloten bij de Federatie via je wetenschappelijke vereniging of lid bent van de LAD, heb je recht op 20 uur kosteloos juridisch advies per jaar.
Meer informatie en downloads van de verschillende cao’s: klik hier
Meer informatie en een rekenvoorbeeld vind je in de brochure van de Jonge Specialist: Vrij beroep of dienstverband?
Hoe zijn mijn arbeidsvoorwaarden geregeld als ik aan de slag ga als medisch specialist in vrij beroep?
Als je aan de slag gaat als medisch specialist in vrij beroep, gelden de cao-afspraken niet. Je dient zelf onder andere een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling af te sluiten en te controleren of deze ook dekking biedt tijdens bijvoorbeeld zwangerschap. Daarnaast ligt je salaris niet vast. Over het algemeen is je inkomen dan jouw winstuitkering (maatschapsdeel), die wordt berekend door de jaaromzet van de gehele maatschap te delen door het aantal maatschapsdelen. Van je jaaromzet moet je ook nog de eerder genoemde voorzieningen (arbeidsongeschiktheid, pensioen) bekostigen.
Als je vragen hebt over arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden, kun je terecht bij het kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD. Wanneer je bent aangesloten bij de Federatie via je wetenschappelijke vereniging of lid bent van de LAD, heb je recht op 20 uur kosteloos juridisch advies per jaar.
Meer informatie, inclusief een rekenvoorbeeld, vind je in de brochure van de Jonge Specialist: Link naar brochure.
Bekijk meer informatie over msb's op onze website.