Werkgroep en meldpunt
Bij een geneesmiddeltekort is een bepaald geregistreerd geneesmiddel (tijdelijk) niet of onvoldoende beschikbaar. Geneesmiddelentekorten vormen een toenemend probleem in de extramurale- en intramurale zorg zowel in aantallen, duur en ernst van het probleem. Het Ministerie van VWS heeft in 2013 de Werkgroep Geneesmiddelentekorten ingesteld met vertegenwoordigers vanuit alle bij geneesmiddelenontwikkeling, -distributie, -verkoop, voorschrijven en terhandstelling betrokken partijen.
De Federatie Medisch Specialisten is op bureauniveau in de Werkgroep Geneesmiddelentekorten vertegenwoordigd samen met een beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). De Werkgroep Geneesmiddelentekorten komt periodiek bijeen. Actuele thema’s zoals voorraden, prijsbeleid en beschikbaarheid van geneesmiddelen worden in dit landelijk overleg besproken en aanvullend beleid wordt opgesteld.
Meldpunt
Door de Werkgroep Geneesmiddelentekorten zijn de afgelopen jaren uiteenlopende maatregelen en oplossingen in kaart gebracht en uitgewerkt om geneesmiddelentekorten te voorkómen en, als zich wel een tekort voordoet, deze zo goed mogelijk op te vangen. In 2017 is als een van de eerste maatregelen het Meldpunt Geneesmiddelentekorten- en defecten ingericht. Dit is een gezamenlijk meldpunt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Via het Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten kunnen bedrijven een melding maken van het (opnieuw) in de handel brengen van een geneesmiddel, het stopzetten of onderbreken van de handel van een geneesmiddel, het in kleinere hoeveelheden of in onvoldoende mate in de handel brengen van een geneesmiddel en van een kwaliteitsdefect. Combinaties hiervan zijn ook mogelijk. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om een verwacht leveringsprobleem minstens 2 maanden van te voren te melden. Het betreft dus een meldplicht. Alleen vergunninghouders en fabrikanten kunnen een melding maken – apothekers en artsen niet. Het gezamenlijke meldpunt is een belangrijke stap om meer zicht te krijgen op de oorzaken van tekorten en te komen tot een gecoördineerde aanpak van het voorkómen en opvangen van tekorten.
In 2023 is door het Ministerie van VWS de Werkgroep Gezonde Geneesmiddelenmarkt opgezet met vertegenwoordiging van veldpartijen. In deze werkgroep worden mogelijkheden voor aanpassing in het inkoopbeleid, preferentie- en prijsbeleid verder uitgewerkt.