'Onze blinddate is goed bevallen'
'Wat hebben wij en onze aios veel geleerd van de coronacrisis. En wat verliep de samenwerking tussen al die verschillende specialismen soepel. Sterker nog: onze blinddate is zo goed bevallen, dat we er een blijvende relatie van willen maken.' Karen Keijsers is plaatsvervangend opleider geriatrie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en werkgroeplid van het deelproject Interprofessioneel opleiden. Ze werkt in het JBZ momenteel aan de oprichting van een Intensieve Samenwerking Afdeling met een interprofessioneel behandelteam.
Keijsers: 'Mijn interessegebied ligt al jaren op de overlap van vakgebieden. Ik ben gepromoveerd op een onderzoek op het grensvlak van farmacologie, geriatrie en onderwijs. Geriatrie is bij uitstek een teamvak. Als opleider ben ik ervan overtuigd dat een interprofessionele aanpak de zorg en ook de opleiding van aios beter maakt. Ik ben heel blij dat de Federatie Medisch Specialisten dit oppakt in het project Opleiden 2025. De COVID-crisis moeten we absoluut aangrijpen om de zorg en de opleidingen te verrijken.
Samen leren
Werken in een interprofessioneel team betekent voor mij dat je samen leert - met, van en over elkaar – en samen betere patiëntenzorg levert. Binnen Opleiden 2025 gaan we best practices beschrijven, waar mogelijk ondersteunen bij het vormgeven van interprofessioneel opleiden in de praktijk en nadenken over blokkerende regelgeving en afspraken, die dit doel niet dienen en die het herinrichten van de zorg lastiger kunnen maken.
Zwemmen op het droge
Overigens geloof ik alleen in interprofessioneel leren als het er werkelijk toe doet voor de patiënt, niet als doel op zich. Er zijn projecten waarbij aios van verschillende specialismen gezamenlijk patiënten zien. Dat levert ongetwijfeld veel op, maar als stafleden die patiënten in de praktijk nooit samen zouden zien, dan leid je op voor een niet-werkelijke situatie. Dat is als leren zwemmen op het droge.
Sterk team
De samenwerking op de IC en COVID-afdelingen heeft zo goed uitgepakt dat we in het JBZ nu werken aan de oprichting van een Intensieve Samenwerking Afdeling voor complexe patiënten met multiproblematiek. Internisten, geriaters, cardiologen, longartsen en ziekenhuisartsen werken daarin nauw samen en voeren samen het hoofdbehandelaarschap, afhankelijk van de klachten van de patiënt. Ook andere disciplines maken deel uit van het team, waaronder paramedici en transferverpleegkundigen. Als team zijn we zoveel sterker dan als optelsom van losse individuen met een eigen kijk op de zaken.'