Zorgen over oplopende besmettingscijfers

Met de oplopende coronacijfers neemt ook de bezorgdheid onder medisch specialisten en andere zorgprofessionals toe. Onder andere intensivisten, thoraxchirurgen en cardiologen deelden het afgelopen weekend via de media hun zorgen.

Onder andere Nieuwsuur bericht afgelopen weekend over de verklaring van de afdelingshoofden van de ic-afdelingen van de acht academische ziekenhuizen. ‘Wij vrezen dat we onze verantwoordelijkheid niet meer kunnen waarmaken en niet meer iedereen de juiste ic-zorg, zoals we dat gewend waren, kunnen geven. We roepen daarom iedere Nederlander op om te doen wat in zijn/haar positie mogelijk is om het aantal besmettingen sterk te verminderen. Dat geldt voor het kabinet en de Tweede Kamer maar ook voor alle burgers zelf,’ aldus de artsen in de verklaring.

Ook de thoraxchirurgen, cardiologen en de Hartstichting trekken aan de bel. Als de toestroom van nieuwe coronapatiënten doorzet, is het onmogelijk de zorg te leveren ‘waarvan we in ons land vinden dat die noodzakelijk is,’ schrijven zij in hun persbericht dat onder andere wordt overgenomen op Nu.nl. ‘Juist de hartchirurgie wordt getroffen door de volle ic’s, omdat na elke hartchirurgische operatie zorg nodig is op een intensive care. Door de toename van het aantal coronapatiënten op de ic’s dreigt opnieuw uitstel van andere zorg en de impact daarvan is groot.’ De organisaties roepen mensen op zich te laten vaccineren tegen COVID-19, zodat de zorg voor hart- en vaatpatiënten niet verder in gevaar komt.

KNO-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem herkent de toenemende zorgen onder artsen en andere zorgprofessionals. ‘We vragen veel van al onze zorgverleners. Ik houd mijn hart vast voor de komende periode. Daarom bespreken we komende woensdagavond de situatie in de ziekenhuizen en instellingen tijdens een nieuw COVID-webinar van de Federatie. We kijken dan met onze achterban naar de actuele cijfers, de epidemiologische inzichten en de laatste behandelinzichten. En bovenal luisteren we goed naar de signalen uit het hele land’, aldus Van Benthem. De Tweede Kamer debatteert woensdag met het kabinet over de coronacrisis en over de brief die het kabinet dinsdagavond aan de Kamer zal sturen.

Programma webinar

Op woensdag 3 november om 19.30 uur staat dit 20e webinar van de Federatie geheel in het teken van COVID-19. Feiten, cijfers en verwachtingen voor de komende weken worden besproken, nieuwe inzichten over het coronavirus, influenza en najaarsvirussen, en daarnaast komen nieuwe virusremmers en de booster- en herhaalvaccinaties aan bod.

Sprekers: Ernst Kuipers, Marion Koopmans, Leon van den Toorn en SWAB-voorzitter Mark de Boer.