Video: De zorg is veilig

Medisch specialisten en huisartsen staan klaar om mensen met gezondheidsklachten te helpen. Huisartsenpraktijken en ziekenhuizen nemen uitgebreide maatregelen om te zorgen dat mensen geen extra risico lopen om met het coronavirus besmet te raken. Hierdoor vindt een deel van de zorg anders plaats. Toch merken artsen dat mensen met gezondheidsklachten tijdens de COVID-19 epidemie langer wachten of helemaal niet naar een arts gaan. Met een korte voorlichtingsvideo willen medisch specialisten en huisartsen, mensen met gezondheidsklachten ervan verzekeren dat de zorg veilig is.

Artsen denken dat mensen terughoudend zijn omdat ze bang zijn om met het coronavirus besmet te raken of omdat ze denken dat artsen het al zo ontzettend druk hebben. Peter Paul van Benthem, kno-arts en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten: ‘Het is belangrijk dat wanneer mensen klachten hebben, ze snel contact opnemen met hun (huis)arts. We moeten voorkomen dat mensen onnodig schade oplopen door niet te komen of zorg uit te stellen.’

Ook willen artsen patiënten met de voorlichtingsvideo erop voorbereiden dat hun zorg soms op een andere manier verloopt. Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging en initiatiefnemer van de video: ‘De zorg vindt zoveel mogelijk doorgang, maar vaak gebeurt dat wel op een andere manier, telefonisch of via een videoconsult. Ook als er aanvullend onderzoek nodig is zoals bijvoorbeeld een scan of bloedonderzoek dan is het veilig om naar het ziekenhuis te komen.’
Huisarts en hoofdredacteur van Thuisarts.nl Patrick Jansen vult aan: ‘Enerzijds zijn we blij dat patiënten niet zomaar de praktijk binnenlopen. Anderzijds is ook de drempel om te bellen of e-consult te starten blijkbaar hoger geworden. Goed dat hier aandacht voor is, zodat mensen weten dat hun klachten nog altijd in ‘veilige handen’ zijn.

De video is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) met ondersteuning van de Federatie Medisch Specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).