Update richtlijn Niet-kleincellig longcarcinoom

Er zijn een update en een nieuwe module toegevoegd aan de richtlijn Niet-kleincellig longcarcinoom. Het gaat om de modules Doelgerichte adjuvante behandeling en Voorlichting en communicatie.  

De module Doelgerichte adjuvante behandeling is toegevoegd omdat osimertinib al in de praktijk kan worden toegepast als eerste adjuvante tyrokinaseremmer (TKI) bij NSCLC stadium IB-IIIA. Bij Voorlichting en communicatie zijn aanbevelingen en overwegingen over longkanker als beroepsziekte toegevoegd. Hierbij wordt verwezen naar de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB), die per 01-01-2023 is ingevoerd. In de loop van 2024 zal de volgende set modules voor deze richtlijn gepubliceerd worden.  

Samenwerking

De richtlijn valt onder het cluster Longoncologie. Betrokken partijen in dit cluster zijn de longartsen (NVALT), radiologen (NVvR), klinisch chemici (NVKC), nucleair geneeskundigen (NVNG), radiotherapeuten (NVRO), thoraxchirurgen (NVT), chirurgen (NVvH), ziekenhuisapothekers (NVZA), klinisch geriaters (NVKG), pathologen (NVVP), internisten (NIV), IKNL en Longkanker Nederland. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijn