Tweede Kamer uit zorgen over toename coronabesmettingen

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus haar zorgen geuit over de toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Het kabinet deelt de zorgen van de Tweede Kamer en benadrukt dat een tweede golf moet worden voorkomen. Daarnaast werd er tijdens het debat gesproken over de waardering voor zorgprofessionals, de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en de opschaling van de IC-capaciteit.

De nieuwe minister voor Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, benadrukte dat de mensen in de zorg snoeihard hebben gewerkt en bij moeten kunnen komen van de eerste golf. Volgens de minister hebben zij keer op keer laten zien onmisbaar te zijn voor Nederland en verdienen zij hiervoor diep respect. Van Ark wil continue het gesprek aangaan met mensen in de zorg over wat het werk zo mooi maakt, wat er nodig is om het draaglijk te maken en hoe men zich kan voorbereiden op een eventuele tweede besmettingsgolf. De minister noemt dit als één van haar belangrijkste taken. ‘Het zorgsysteem is er voor de mensen en niet andersom’, aldus Van Ark.

Afgelopen dinsdag kregen Kamerleden een technische briefing van Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM en Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD regio Utrecht (GGD-GHOR) over de huidige stand van zaken.

Lees het verslag van het Kamerdebat
Lees de samenvatting van het Kamerdebat