Terugkijken COVID-webinar 3 november

Ruim 2.000 deelnemers volgden op 3 november het 20e COVID-webinar van de Federatie Medisch Specialisten. Naast de nieuwe virusremmers en booster- en herhaalvaccinaties werden nieuwe inzichten over het coronavirus, influenza en andere najaarsvirussen behandeld. Ook kwamen de feiten, cijfers en verwachtingen voor de komende weken aan bod.

Kijk het webinar terug

Dit COVID-webinar, onder leiding van Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem, bestaat uit 3 blokken met verschillende sprekers.

In het eerste blok gingen Ernst Kuipers, voorzitter LNAZ en voorzitter raad van bestuur Erasmus MC en Robert Sie, anesthesioloog en vicevoorzitter Federatie in op de actuele ontwikkelingen in de ziekenhuizen. De verwachtingen voor de komende weken werden besproken, evenals de vraag of we de hernieuwde druk op de ziekenhuiszorg op kunnen vangen.

Marion Koopmans, hoogleraar virologie Erasmus MC en OMT-lid, nam ons in het tweede blok mee in de virologische en epidemiologische ontwikkelingen. Ze deelde de recente inzichten over het coronavirus, influenza en andere najaarsvirussen. Ook ging ze in op de uitdagingen die dit in het najaar met zich meebrengt.

Het derde blok ging over de medicamenteuze behandeling van COVID-19. De nieuwe virusremmers en immuunsuppressiva kwamen aan bod. Daarnaast werd de stand van zaken en adviezen toegelicht over booster- en herhaalvaccinaties. Sprekers in dit blok waren:

  • Mark de Boer, internist- infectioloog LUMC, voorzitter SWAB en Leidraadcommissie medicamenteuze behandeling COVID-19, en lid Expertiseteam Behandeling COVID-19 van de Federatie
  • Leon van den Toorn, longarts Erasmus MC, voorzitter NVALT en voorzitter Expertiseteam Behandeling COVID-19 van de Federatie
  • Annelies Verbon, internist-infectioloog UMC Utrecht en voorzitter NVII