Standpunt vooropleiding medisch-specialistische vervolgopleidingen

Voor enkele beschouwende en snijdende medische vervolgopleidingen is er sprake van een vooropleiding. De Federatie Medisch Specialisten en De Jonge Specialist (DJS) zijn van mening dat de keuze van de plaats van een vooropleiding in samenspraak met en met duidelijke inbreng van de aios plaats moet vinden. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat aios, binnen de kaders van de landelijke opleidingsplannen, samen met de opleider de keuze kunnen maken voor de plaats waar een vooropleiding wordt gevolgd. 

Opleider en aios behoren samen te kijken naar de beste invulling van het individuele opleidingsplan. De locatie van de vooropleiding en de bedrijfsvoering van de opleidingsziekenhuizen zijn daarbij ondergeschikt aan de individuele leerdoelen en persoonlijke voorkeuren van de aios. Inhoudelijke opleidingsaspecten behoren leidend zijn bij deze keuze wanneer er in een ander ziekenhuis in betere mate kan worden voldaan aan de individuele opleidingsdoelen.

Aanleiding voor dit gezamenlijke standpunt zijn de verschillende meldingen van aios die de afgelopen maanden binnen kwamen bij DJS met betrekking tot de vooropleiding. 

Lees het volledige standpunt