Nieuwe richtlijn Vroegdetectie en diagnose van galgangatresie

De nieuwe richtlijn gaat dieper in op wat volgens de huidige maatstaven de beste screenings- en diagnostische testen zijn voor pasgeborenen met verdenking op galgangatresie. Door atresie vroeg vast te stellen, kunnen grote vervolgoperaties mogelijk worden uitgesteld.  

Een van de oorzaken van neonatale cholestase is biliaire atresie, een aandoening die met een operatie behandeld moet worden. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans dat een vervolgoperatie in de vorm van een levertransplantatie kan worden uitgesteld. Om die reden is het belangrijk om biliaire atresie zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen. 

Inhoud van de richtlijn 

Deze richtlijn benoemt wat volgens de huidige maatstaven de beste screenings- en diagnostische testen zijn voor pasgeborenen met verdenking op galgangatresie. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:  

  • Ontlastingskleurenkaart   
  • Oorzaken van neonatale cholestase, waaronder biliaire atresie  
  • Diagnostiek  
  • Kasai operatie en lange-termijn uitkomst  
  • Organisatie van de zorgketen (screening - diagnostiek - behandeling)  

De richtlijn is een aanvulling op de richtlijn Hyperbilirubinemie in de eerste twee levensweken bij de pasgeborene, geboren na een zwangerschapsduur ≥ 35 weken (deels herzien in 2022, verdere herziening is opgestart). Die richtlijn gaat uitsluitend over preventie, diagnostiek behandeling en follow-up van pasgeborenen met klinisch relevante hyperbilirubinemie (serumbilirubine boven de fototherapie-behandelgrens) in de eerste twee levensweken.   

Samenwerking 

Het initiatief voor de richtlijn is van het NVK. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de kindergeneeskunde (NVK), heelkunde (NVvH), jeugdartsen (AJN Jeugdartsen) en patiëntvertegenwoordigers. Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). 

Bekijk de richtlijn