Nieuwe richtlijn Traumatische complexe voetletsels

Om de zorg te verbeteren is een richtlijn ontwikkeld voor de diagnostiek en behandeling van traumatische complexe voetletsels. Het doel is om een eenduidige aanpak te waarborgen.

Traumatische complexe voetletsels zijn zeldzaam, waardoor het lastig is om voldoende expertise op te bouwen. De diagnostiek is niet altijd adequaat en het aantal gemiste voetletsels wordt geschat op 10 tot 20 procent. Daarnaast bestaat er landelijk een grote variatie in de behandeling van complexe voetletsels. Deze nieuwe richtlijn geeft handvatten voor de diagnostiek en behandeling van deze letsels.  

Inhoud van de richtlijn

  • Diagnostiek
    De richtlijn beschrijft de aangewezen diagnostiek bij (een verdenking op) traumatisch complex voetletsel. Hierbij wordt zowel de waarde van een belaste voetfoto als de waarden van een CT/MRI-scan in de acute diagnostische fase beschreven. Hierbij is ook een stroomschema ontwikkeld.  
  • Behandeling
    In de richtlijn wordt de behandeling van verschillende typen complex voetletsel beschreven. Het gaat om calcaneus fracturen, talus fracturen, Lisfranc letsel en Chopart letsel.  
  • Organisatie van zorg
    In deze module wordt het belang van goede organisatie binnen de regio en laagdrempelige doorverwijzing van patiƫnten met traumatische complexe voetletsels beschreven.

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan Podologie). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijn