Nieuwe modules in de richtlijn Letsel na ongeval

Aan de richtlijn Letsel na ongeval zijn twee modules toegevoegd. Het gaat om nieuwe modules op het gebied van Acute traumatische wervelletsels. 

De richtlijn Letsel na ongeval gaat onder andere over de passende behandeling voor traumatische wervelletsels. De richtlijn is voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassenen of volgroeide kinderen met (een verdenking op) acuut traumatisch wervelletsel.  

Nieuwe modules 
Er zijn twee nieuwe modules toegevoegd aan over acute traumatische wervelletsels. Het gaat om de volgende modules: 

  • Module 6.1: Radiologische screening bij verdenking traumatisch letsel van de cervicale wervelkolom   
    In de nieuwe module wordt beschreven welke radiologische screening nodig is bij patiënten met verdenking op een traumatisch letsel van cervicale wervelkolom. De aanbeveling screening met röntgenfoto’s of CT is aangepast. 
  • Module 6.2: Radiologische screening bij verdenking traumatisch letsel van de thoracolumbale wervelkolom    
    In deze module gaat het om aanbevelingen rondom radiologische screening bij patiënten met verdenking op traumatisch letsel van de thoracolumbale wervelkolom. De indicaties voor CT na screenend onderzoek zijn aangepast.  

Samenwerking 
De herziene modules zijn ontwikkeld op initiatief van het richtlijncluster Letsel na ongeval waar meerdere betrokken specialismen in vertegenwoordigd zijn. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). 

Bekijk de richtlijn