‘Netwerksamenwerking brengt innovatie binnen het bereik van alle patiënten’

De samenwerking tussen gespecialiseerde epilepsiecentra en algemene ziekenhuizen is goed voor zowel de ontwikkeling als de verspreiding van expertise. Daarmee komt de juiste kennis voor de juiste zorg op de juiste plek terecht. Epilepsiepatiënten in het hele land hebben baat bij het Nationaal Epilepsie Netwerk.

‘Mijn grootste zorg is dat de toegankelijkheid van de epilepsiezorg op de langere termijn gaat knellen’, zegt hoogleraar en neuroloog Marian Majoie in een interview met de Federatie in het kader van de campagne #1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek. ‘We willen dat patiënten aanvalsvrij zijn, geen last hebben van bijwerkingen, een goede kwaliteit van leven hebben, kunnen rekenen op goede expertise in de buurt, en dat liefst tegen een schappelijke prijs. Het is een uitdaging om dat te organiseren, maar het is nodig om de epilepsiezorg betaalbaar en toegankelijk te houden.’ Majoie zal tijdens het Federatiecongres 1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek op 8 september een voordracht houden over hoe zij met deze uitdagingen omgaat.

Met het Nationaal Epilepsie Netwerk wil Majoie vooral de kennisuitwisseling tussen tweede en derde lijn verbeteren, zodat alle 200.000 epilepsiepatiënten in Nederland kunnen profiteren van innovaties binnen de epilepsiezorg. ‘Dat is goed voor de kwaliteit van de epilepsiezorg in het algemeen én het bevordert de juiste zorg op de juiste plek. We zien nu bijvoorbeeld maar een beperkt aantal verwijzingen voor epilepsiechirurgie, terwijl meer patiënten daar baat bij zouden hebben. Tegelijkertijd stagneert het aantal terugverwijzingen waardoor patiënten binnen de derde lijn blijven die prima in de tweede lijn behandeld kunnen worden. Dichterbij huis dus.’

Lees het hele interview