Multidisciplinaire richtlijn MASLD/MASH verschenen

Deze maand is de multidisciplinaire richtlijn MASLD/MASH (steatotische leverziekte, ofwel niet-alcoholische leververvetting) verschenen. De richtlijn is geschreven voor zorgverleners in de tweede en derde lijn die betrokken zijn bij de diagnostiek, behandeling en follow-up van volwassenen met deze aandoening, voorheen bekend als NAFLD/NASH. Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij deze zorg, waarmee een multidisciplinaire aanpak nodig is.

Het aantal patiënten met leververvetting neemt de laatste decennia zorgwekkend toe. Het is belangrijk om deze patiënten tijdig te identificeren en hen op de juiste manier te behandelen en op te volgen, zodat het risico op progressie naar bijvoorbeeld cirrose of leverkanker verlaagd kan worden. De richtlijn ondersteunt daarbij.

De richtlijn gaat in op verschillende facetten van de diagnostiek, behandeling en follow-up. Zo wordt de rol van leefstijlinterventies besproken en wordt ingegaan op de plaats van medicamenteuze behandeling en bariatrische chirurgie. In een van de modules staat de invulling van cardiovasculair risicomanagement centraal. Verder zijn er aanbevelingen opgesteld over de follow-up van patiënten: de monitoring van fibroseprogressie en de surveillance op de ontwikkeling van leverkanker. Tot slot is er een module gewijd aan organisatie van zorg, waarbij onder andere multidisciplinaire zorg een belangrijk thema is.

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL). Daarnaast waren vertegenwoordigers betrokken vanuit de internisten (NIV), pathologen (NVVP), huisartsen (NHG), verpleegkundigen (V&VN), diëtisten (NVD) en Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV). De richtlijn is tot stand gekomen met financiering vanuit de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid.  

Bekijk de richtlijn