Medisch specialisten in de media

Afgelopen week was er in de media onder andere veel aandacht voor het dalend aantal opnames en doden door COVID-19, en werd er veel teruggeblikt op de afgelopen maanden. We maakten een selectie van medisch specialisten in de media.

De corona-uitbraak van dag tot dag
NRC maakte een reconstructie vanaf 31 december 2019 van het verloop van de coronacrisis. ‘De illusie dat ons land goed voorbereid was leidde tot inschattingsfouten en fatale blinde vlekken’.

Lees de reconstructie

Reactie op NZa: 'Een goede dokter is een vrije dokter'
In een interview met Jörgen Raymann op BNR Nieuwsradio reageert kno-arts en Federatievoorzitter op uitspraken die voorzitter Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed in NRC.

Luister BNR terug

‘Zo’n crisis legt wel wat bloot, hoor’
Specialist ouderengeneeskunde Barend Kooistra vertelt in Medisch Contact hoe het hem de afgelopen maanden is vergaan: ‘Wat me wel opvalt: toen de crisis uitbrak, kwamen er adviezen en daar hielden we ons dan aan. Maar nu we kunnen afbouwen is het afgelopen met de harde richtlijnen en moet het “op maat” en is het “afhankelijk van de lokale situatie”. Niemand weet meer wie de baas is.’

Lees meer in Medisch Contact

Twijfel, angst en frustratie, dat voelden zij door het onbeschermd werken
Er was waardering, zeker, maar buiten de ziekenhuizen voelden de ‘helden van de zorg’ zich de afgelopen maanden ook in de steek gelaten. Nu de situatie normaliseert, vertellen drie van hen hun verhaal.

Lees het artikel in Trouw

Patiënten kunnen écht met minder zorg toe, blijkt uit ervaringen in twee ziekenhuizen
Ziekenhuis Bernhoven in Uden en het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem gelden al jaren als pioniers in de strijd tegen onnodig dure zorg. Uit onderzoek blijkt dat in deze ziekenhuizen bij minder behandelen de zorg op peil blijft en patiënten niet weglopen.

Lees het artikel in de Volkskrant

Ook ‘matig kwetsbare’ ouderen worden bij IC-beddentekort niet meer opgenomen
De groep ouderen die bij een tekort aan IC-bedden niet meer worden opgenomen op de intensive care is groter geworden. Het geldt nu ook voor 'matig kwetsbare' ouderen, staat in een nieuwe versie van het 'draaiboek pandemie deel 1' van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). In het NOS Journaal reageert klinisch geriater en voorzitter van de NVKG Arend Arends.

Lees het artikel op NOS.nl

KNMG podcast op BNR
In de eerste podcast van de KNMG geven voorzitter René Heman en hoogleraar medische ethiek Dick Willems een toelichting op het draaiboek bij een fase 3 / code zwart-situatie.

Beluister de podcast

Advies kinderartsen overgenomen: middelbare scholen na de zomer weer volledig open
Volgens de Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is een volledige heropening hard nodig. In een uitzending van Eenvandaag zei hij begin deze week: ‘We zien nu al dat er een toename is van het aantal kinderen met een depressie. We houden ons hart vast als deze situatie ook vanaf september voortduurt.’

Lees het artikel op de website van Eenvandaag