Medisch specialisten in de media

Afgelopen week was er veel aandacht voor het opstarten van de reguliere zorg, ervaringen met de nazorg van COVID-19 patiënten en de ontwikkeling van een vaccin. Veel medisch specialisten delen hun ervaringen én hun mening. We maakten een selectie van de artikelen over collega’s in de media.

Het ziekenhuis zal na corona nooit meer hetzelfde zijn
De gewone ziekenhuiszorg komt weer op gang, maar het ziekenhuis zal nooit meer hetzelfde zijn. Veel consulten zullen digitaal worden en niet alle behandelingen zijn meer vanzelfsprekend. In het Parool reageert intensivist en voorzitter van de medische staf in het OLVG Ilse van Stijn. ‘Als het digitaal kan, doen we het digitaal. We hebben echt niet de ambitie om de wacht­kamers weer zo vol te krijgen als ze ooit waren’.

Lees het artikel in Parool

‘Realistisch gesprek over ic-capaciteit nu mogelijk’
Sinds een week is het aantal verrichtingen weer op het oude niveau in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, aldus anesthesioloog-intensivist Lisa Mijzen in Medisch Contact. Daarom is het nu tijd om te evalueren. Wat heeft gewerkt, wat niet?

Lees het interview met Lisa Mijzen

Toename coronapatiënten op intensive care afgelopen dagen ‘was te verwachten’
Voor het eerst sinds april nam het aantal coronapatiënten op de intensive care drie dagen op een rij toe. De toename drukt ons met de neus op de feiten, stelt LCPS-coördinator en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers: ‘We weten dat het virus niet weg is. En wanneer je maatregelen versoepelt en mensen weer bij elkaar komen, kun je verwachten dat het aantal besmettingen omhoog gaat.’

Lees het artikel in Trouw

Lange adem nodig voor goede virusremmers
In Medisch Contact vertelt moleculair viroloog Eric Snijder in het LUMC over een Europees project dat antivirale middelen probeert te ontwikkelen die in de strijd tegen SARS-CoV-2 van nut kunnen zijn. Hij legt uit dat er verschillende manieren zijn om een middel te vinden. In het interview benadrukt Snijder dat het doel is om een middel te vinden dat álle coronavirussen remt.

Lees het artikel in Medisch Contact

‘Varieer corona-aanpak per regio’
In het Financiële Dagblad pleit Alex Friedrich, hoogleraar medische microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkzaam bij het academisch ziekenhuis UMCG voor maatwerk bij de bestrijding van het coronavirus: ‘Maatregelen kunnen juist zijn voor één regio, maar voor andere niet’, aldus Friedrich. ‘Als er in Goes een probleem is, waarom zouden we dan in Winschoten exact dezelfde maatregelen nemen?’ Volgens Friedrich is bij de verdere bestrijding onderzoek naar het virus op postcodeniveau nodig.

Lees het interview in het FD (inloggen)

‘Mag de deur op een kier’?
In zijn blog vertelt anesthesioloog in opleiding Coen Feron over de angst die hij voelt tijdens zijn herstel van zijn COVID-19 besmetting: ‘Ondertussen schaamde ik me voor de angstaanvallen en flashbacks in het openbaar al helemaal. Aan de buitenkant zag ik er misschien alleen wat vermoeid uit, maar vanbinnen ging ik kapot aan de dingen die met vlagen door mijn hoofd spookten en de fysieke reactie daarop. Ik had op sommige momenten liever een zichtbaar fysiek gebrek. Dan zag je tenminste direct aan me dat ik iets mankeer.’

Lees zijn blog

Veel meer plek in de verpleeghuizen

Medisch Contact interviewt ook klinisch geriater Esther Cornegé over haar ervaringen tijdens de COVID-19 pandemie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: ‘Ik verwacht dat we binnen een paar weken weer op stoom zijn voor de geriatrie en redelijk normaal kunnen werken. Cru genoeg zijn er ook mensen op de wachtlijst overleden, door corona, of versneld opgenomen omdat de thuissituatie onhoudbaar was geworden.’

Lees het gehele interview in Medisch Contact