Medisch specialisten in de media

Afgelopen week was er in de media onder andere veel aandacht voor het verder opschalen van de reguliere zorg, het testbeleid en voorbereidingen op een mogelijke tweede golf. Veel medisch specialisten delen hun ervaringen én hun mening. De Federatie maakte een selectie van de artikelen over collega’s in de media.

1. 'COVID-hubs' mogelijke oplossing voor een tweede golf
Om ruimte te creëren voor een eventuele nieuwe golf van COVID-patiënten stellen IC-artsen en - verpleegkundigen voor om regionale 'COVID-hubs' op te zetten. Dat staat in een conceptplan om de IC-capaciteit structureel en flexibel op te schalen, schrijft de NOS. Voorzitter van de NVIC Diederik Gommers spreekt over de voor-en nadelen van het plan dat eind juni definitief moet zijn.

Lees het artikel op NOS.nl

2. Laagdrempelig overleg huisartsen en medisch specialisten belangrijk
‘Soms kan overleg tussen huisarts en medisch specialist een doorverwijzing voorkomen. Laagdrempelig overleg is hierbij belangrijk’, zegt Robin Peeters in Zorgvisie. Peeters is voorzitter van de Nederlandse Internistenvereniging (NIV), internist in Erasmus MC en lid van de werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten die de hervatting van de reguliere poliklinische zorg vormgeeft. ’Voorlopig kunnen medisch specialisten ongeveer dertig procent van hun normale aantal patiënten fysiek zien. Daarom moeten we de zorg deels op een andere manier doen. Als we niets doen, krijgen we het stuwmeer niet weg.’

Lees het artikel op Zorgvisie.nl (inloggen noodzakelijk)
Lees het nieuwsbericht over de Handreiking opstarten poliklinische zorg

3. Microbiologen: we hadden meer kwetsbare groepen moeten testen
De afgelopen weken is de beschikbare testcapaciteit bij verschillende ziekenhuizen maar voor 10 tot 70 procent benut. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Drie vooraanstaande microbiologen zeggen niet te begrijpen waarom alleen een kleine geselecteerde groep in aanmerking kwam voor een coronatest. In het laboratorium van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is het de afgelopen maanden ook nooit echt druk geweest. ‘Op het hoogtepunt heeft het maar op 40 procent van de capaciteit gedraaid’, zegt hoogleraar infectiepreventie en bestuurslid van de NVMM Andreas Voss. ‘Het was soms wel moeilijk om aan testmateriaal te komen, maar er was altijd voldoende.’ Voss denkt dat geen enkel laboratorium aan de volledige capaciteit heeft gezeten.

Lees verder op de website van RTL Nieuws

4. Wat we kunnen leren van bloed en urine van COVID-19-patiënten
Bloed, urine, poep en andere lichaamsstoffen van coronapatiënten bevatten kennis over COVID-19. Sinds de allereerste coronapatiënten werden opgenomen in het Amsterdam UMC verzamelen infectieneuroloog Diederik van de Beek en zijn collega’s zulke lichaamsstoffen in de eerste COVID-19 biobank van Nederland.

Lees het interview met Van de Beek in de Volkskrant

5. Niemand die Marjolein doorverwees naar de longfysiotherapeut
Maanden nadat ze COVID-19 kreeg, is Marjolein Pauly nog vaak doodop. In het NRC vertelt de beleidsadviseur bij de gemeente Sittard over haar moeizame herstel en de hulp die ze krijgt van een van de 900 in coronaklachten gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet, een voorbeeld van juiste zorg op de juiste plek middels netwerkgeneeskunde. Chronisch Zorgnet is opgericht door vaatchirurg Joep Teijink. Ook hij reageert in het artikel.

Lees het artikel in NRC

6. Kinderarts van Franciscus Gasthuis springt bij op Sint Maarten
Het Caribische eiland Sint Maarten stond te springen om kinderartsen, toen twee van de drie artsen in een van de ziekenhuizen vertrok. De een ging met pensioen, de ander ging vanwege het coronavirus terug naar zijn thuisland Venezuela. Kinderarts Roel Bolt heeft daarom de komende maand het Rotterdamse Franciscus Gasthuis ingeruild voor het Sint Maarten Medical Center.

Lees meer over zijn ervaringen op de website van RTV Rijnmond

7. Speciale uitzending Op1 over de laatste aflevering van tv-programma Frontberichten
Door het coronavirus stroomden de ziekenhuizen en intensive cares vol met patiënten. Dat lieten internist-intensivist Marco Goeijenbier, longarts Wouter van Geffen en arts interne geneeskunde Marissa Vive de afgelopen weken zien in het tv-programma Frontberichten. Geertjan Lassche, documentairemaker en bedenker van het programma, vertelt in Op1 over zijn ervaringen. Ook huisartsen Angela van Uden en Young-Kon Lambeck en spoedeisendehulparts Gor Khatchikyan zijn te gast.

Bekijk de uitzending van Op1