Magazine Medisch Specialist: Jong in de zorg

In de net verschenen december-editie van ons magazine Medisch Specialist lees je drie portretten van jonge medisch specialisten. Elk van hen kijkt weer anders naar het vak, maar de gemene deler is: de grote bevlogenheid.
 
Voor orthopedisch chirurg Christiaan Albers was de weg naar een vaste aanstelling lang. Hij vertelt in het magazine: ‘In mijn vakgebied is het erg moeilijk een vaste aanstelling te krijgen en subspecialisaties maken het nog lastiger. Lang niet al mijn generatiegenoten hebben het geluk te kunnen vasthouden aan het gekozen vak.’ Albers werkte zelfs tijdelijk buiten zijn vakgebied - van GGD tot haartransplantaties - om maar bezig te blijven. ‘Ik leerde veel maar het maakte me onzeker om lange tijd niet te kunnen doen waarvoor ik hard had gewerkt en was opgeleid. Terugkijkend heeft die tijd hem sterker gemaakt, al zal hij het proces dat hij doorlopen heeft niet willen aanbevelen. 

Psychiater Anne Koopmans legt de focus op de werk-privébalans en stelt dat psychiaters wat dat betreft in het vak vooruitlopen. ‘Ondanks de hoge werkdruk weten we hoe belangrijk het is te zorgen voor mentaal welzijn’, zegt ze. ‘Met mijn collega’s hebben we de zorg zo ingericht dat we makkelijk voor elkaar kunnen waarnemen en informatie op een goede manier aan elkaar kunnen overdragen.’ Ze vindt het belangrijk dat jongere specialisten betrokken en bevlogen blijven en hun stem laten horen. ‘Dat is belangrijk, want in het nastreven van die goede balans tussen werk en privé ligt wel het risico dat je je betrokkenheid bij de organisatie verliest.’  

Neuroloog Wardell Amerika stelt vast: ‘Eenmaal afgestudeerd proberen jonge specialisten in het perfecte reguliere plaatje te passen van het werken binnen een maatschap. Maar ik ben nou eenmaal een vreemde eend in de bijt, met een andere visie op gezondheidszorg.’ Wardell besteedt veel aandacht aan evidence based leefstijlinterventies en wil verschillende aandoeningen binnen een holistische, multidisciplinaire en evidence based context behandelen. ‘We hebben andersdenkenden nodig voor een van de belangrijkste opgaves van onze tijd: de zorgtransformatie. Een frisse blik is onontbeerlijk; met oude wijn in nieuwe zakken gaan we het niet redden.’ 
 
Lees de interviews in de nieuwe editie van het magazine Medisch Specialist.

In deze editie besteden we ook aandacht aan het groeiend probleem van medicijntekorten, legt speciaal gezant Passende zorg Jan Kremer uit hoe medisch specialisten concreet kunnen bijdragen aan de transformatie van zorg en duiken we met internist Cox van de Weg een wijngaard in. 

Lees de andere artikelen in Medisch Specialist