Longartsen: COVID-19 patiënten met milde klachten herstellen moeizamer

COVID-19 patiënten met milde klachten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, herstellen moeizamer. Bij deze patiënten is sprake van aanhoudende vermoeidheid en problemen met de ademhaling. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) onder alle longartsen.

Longartsen zagen de afgelopen periode steeds vaker patiënten die thuis COVID hebben doorgemaakt. De klachten lijken bij hen langer aan te houden dan bij patiënten die wel in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Leon van den Toorn, voorzitter van de NVALT zegt tegen de NOS verrast te zijn door het hoge aantal patiënten dat nu met klachten bij de longarts komt. Het gaat om klachten die vaak eerst lijken te herstellen, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.

‘We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto's vrij gering zijn’, zegt Van der Toorn. ‘Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig. Maar mogelijk wordt het afweersysteem bij een 'mild' ziekteverloop minder aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen vrijkomen en het herstel dus trager is.’ Longartsen verwijzen deze patiënten nu vaak naar de fysiotherapeut voor het weer opbouwen van de conditie en het beter leren controleren van de ademhaling. Momenteel valt niet te zeggen of de klachten binnen enkele maanden alsnog verdwijnen.

Luister hier het interview terug met Leon van den Toorn in het NPO Radio 1 Journaal